Ненчев гласувал за Бюджет 2016, но не знаел за орязването на социалния пакет

Юлиан Христов Последна промяна на 05 ноември 2015 в 17:51 3072 9

Ненчев гласувал за Бюджет 2016, но не знаел за орязването на социалния пакет

Министърът на отбраната Николай Ненчев е гласувал бюджета за 2016 година на извънредното заседание на Министерски съвет миналия петък, но не знаел, че в него е включено орязването на социалния пакет на военните.

Това стана ясно след днешното заседание на комисията по отбрана в парламента. 

Пред журналисти в четвъртък министърът обясни, че вариантът, който е гласуван от правителството, не е включвал тези точки. Това означава, че би трябвало те да са включени по-късно - когато са внесени за гласуване в парламента. 

Пред OFFNews депутатът от ГЕРБ Валентин Радев каза, че в комисията министърът е обяснил, че орязването на придобивките не били съгласувани с него и той не знаел, че са включени в проектобюджета за догодина. Това потвърди и депутатът от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Пред депутатите Ненчев е изразил притеснения за орязания социален пакет и е търсил подкрепа за промяна в на текстовете в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета. 

Въпреки твърдението на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че идеята е била дискутирана два месеца преди това, от обясненията на Ненчев става ясно, че финансовият министър е внесъл промените без знанието на министрите. Това беше обявено и от самата Бъчварова в сряда. 

От твърденията на военния министър излиза, че текстовете са внесени допълнително в Народното събрание, след като правителството е гласувало приекта за бюджет. Това е пряко обвинение към финансовия министър Владислав Горанов

Към момента от Министерството на отбраната не обявява официално има ли и колко са подадените към момента рапортите за напускане в армията.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов потвърди, че бойните пилоти са спрели учебните си полети, защото не били разположени. До края на седмицата няма да има полети, обясни той, но допълни, че дежурството по охрана на въздушното пространство не е сваляно. 

Николай Ненчев е категоричен, че ще има дисциплинарни наказания за военни, които излизат на протест. За момента обаче не е ясно по каква методика министерството смята да идентифицира хората, които са излезли на улицата и как ще бъде доказано, че те са протестирали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 10:19

Невярващ, бъркаш МВР и МО...

06.11 2015 в 00:12

Стана ясно, че когато министър Ненчев казва нещо, то трябва да бъде проверявано - защото вече на думите му едва ли може да се вярва!
На 17 август т.г. министерството на отбраната реагира и опроверга информацията за участие в намаляване на 20-те заплати при уволнение. МВР беше още по-категорично в съобщението си. То посочи, че ще продължи да провежда политика за запазване на размера на полагащите се обезщетения.
И през август, и сега, начело на двете министерства са същите министри!
На казаното и написаното тогава ли да се вярва или на това, което правят и казват тези министри сега?!
Министърът може и да не е знаел за предложеното от колегата си Горанов и затова го славослови в изявление от 30 октомври на официалния си сайт. Но след това, след като разбра - поиска ли министър Ненчев да се спре проектопредложението, и да се съгласува с него и другите министри, преди да бъде разисквано в Народното събрание? Отговорът е - НЕ!
Как тогава да се вярва на министър Ненчев?
На 3 ноември, в Ямбол, министър Ненчев каза и това пак е публикувано в официалния сайт на МО: „С проектобюджета за следващата година Българската армия ще получи повече спокойствие”. То се видя дали Българската армия получи спокойствие!Как да се вярва на министър Ненчев?
На същия 3 ноември министър Бъчварова заяви,че „промените били обсъждани между нея и Горанов от два месеца”. Да се вярва ли на министър Ненчев, че не е знаел за тези обсъждания между двама свои колеги-министри? Ако е така, то в Министерския съвет и извън него министрите или не си споделят помежду си, или не казват на г-н Ненчев какво обсъждат във финансов план?!
Как тогава да се вярва на министър Ненчев?
На 4 ноември министър Ненчев заяви, пак от сайта на МО:
„Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени. През последните дни Министерството на отбраната положи огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазването на съществуващата нормативна база в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), която регламентира статута на военнослужещите.” Тогава министърът написа и думите: „Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента на Републиката, министър-председателя и колегите министри”.
След като и след няколко дни на протести Министерският съвет все още поддържа да има намаление в обезщетенията и в отпуските - „какво е защитил” министърът на отбраната и все може ли все още да се вярва на думите му?
На 5 ноември, не само в Националния исторически музей, на въпроси от страна на медиите „Как ще се отнесе към военнослужещите, които протестират?”, министър Ненчев заяви, че ще има дисциплинарни наказания и цитира чл. 184 от военния закон!
В текстовете на Закона обаче никъде не е записана думата „протест”! Никъде в Закона не е записано, че военнослужещите нямат право на протест! В текста на цитирания от министър Ненчев законов член е казано: „Военнослужещите нямат право на стачка и на синдикална дейност.”
Тогава, на какво основание министърът ще наказва военнослужещите ако те протестират по начин, който не им е забранен от Закона?!
Тогава, когато министър Ненчев говори - все още ли да му вярват хората?!
Отговорът е ясен!

05.11 2015 в 21:09

Интересно дали някой от коментиращите тук е прочел по-надолу от заглавието на статията. Всъщност - риторичен въпрос! :) Защото ако бяха прочели, щяха да разберат (всъщност може би не, знам ли), че това, което е гласувано от МС впоследствие явно е претърпяло промени от Горанов и тогава е внесено в Парламента. Така че в случая Ненчев едва ли може да бъде обвинен в каквото и да е.

05.11 2015 в 19:37

Прочетете малко повече за Горанов и се запитайте ГЕРБ и ДПС нещо повече от различни букви на едно и също задкулисие ли са. http://goo.gl/RJMSM3

То повечето хора си го знаят де, но след мащабно подменения вот остава друго впечатление особено след като Тиквата напомни за слабия матрял с оправдание към въпрос засягащ над половин милион нередовни бюлетинки.

05.11 2015 в 19:12

Ми той и за тестовете на оръжия за ИД не знаеше, за американските танкове не знаеше, сега и това не знаел. Ненчев знае ли изобщо нещо?

05.11 2015 в 18:47

Цялата отговорност на Ненчев в управлението се изчерпва с едно вдигане на ръка. Потресаващо.

05.11 2015 в 18:26

Перфектен министър! Щом Боко е "за" и той е "за", па какво точно се гласува са подробности...

05.11 2015 в 18:12

Като не знаеш за какво гласуваш, за чий си там бе?

05.11 2015 в 18:07Важното е да има парички за нови перуки, другото не е важно.