Шефът на НАТО се среща с Плевнелиев

OFFNews 11 април 2014 в 07:25 1880 0

Руско-украинската криза и въпроси от дневния ред на Алианса ще обсъдят президентът Росен Плевнелиев и гостуващият у нас генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Предвижда се Расмусен да разговаря с премиера Пламен Орешарски, с министъра на отбраната Ангел Найденов и с външния министър Кристиян Вигенин.

Посещението на Расмусен у нас е свързано с подготовката на срещата на върха на Алианса през есента, както и с отбелязването на 10-годишнината от присъединяването на България към НАТО. Ситуацията в Украйна също ще е сред обсъжданите теми.

На церемония на "Дондуков 2" Расмусен ще получи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен за заслуги за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб.

Вчера генералният секретар на НАТО предупреди, че по-нататъшна руска интервенция в Украйна ще има сериозни икономически последици за Москва и ако Кремъл иска диалог, трябва да изтегли 40-те хиляди свои военни, струпани по руско-украинската граница. Правилният път е намиране на политическо и дипломатическо решение на кризата, а не обсъждане на военни варианти, смята Расмусен.

Очаква се следващата седмица руско-украинската криза да бъде обсъдена на среща между Съединените щати, Русия, Украйна и ЕС. Уточнявайки, че няма нищо необичайно в посещението на генералния секретар на НАТО в София, външният министър Кристиан Вигенин потвърди, че ситуацията в Украйна ще бъде сред обсъжданите теми:

Ще представим нашето виждане за ситуацията в Украйна и за стъпките, които могат да бъдат предприети. Едва ли икономическите санкции ще присъстват като тема в разговорите с господин Расмусен. Най-общо, това, което бих споделил пред него е, че нашата позиция е много предпазлива по отношение на възможни санкции. Възможно пристъпване към третата фаза на санкции, т.е. икономически санкции, би влязло в дневния ред, ако видим военно нахлуване на Русия в източните райони на Украйна.

Расмусен посещава България в края на мандата си като генерален секретар на НАТО преди да се оттегли от поста. За негов наследник е определен бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг, който поема поста през септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !