Актуализацията на държавния бюджет е пред провал

Нели Чолашка 16 юли 2014 в 17:40 2353 5

ГЕРБ заплашиха да не влязат повече в пленарна зала.

Възможно е този парламент да не приеме актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

Причината е, че и ГЕРБ, и БСП не одобряват предложените от кабинета промени в бюджета.

Съвместното заседание днес на парламентарните бюджетна, икономическа и здравна комисии се провали, след като БСП поиска отделно да се гласуват промените в бюджета на здравната каса и на държавния бюджет.

Жельо Бойчев от БСП обясни, че социалистите са учудени от предложените параметри за държавния бюджет и не могат да ги подкрепят, но са готови да гласуват актуализация на бюджета на НЗОК. Социалистите искат време да се запознаят с цифрите.

Не е възможно разделно гласуване на двата законопроекта - ако не приемем промени в Закона за държавния бюджет, няма как да приеме и другия закон, затова отлагам заседанието за утре в 14 ч., обяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС.

Ние вече предупредихме, че ако не се гласува актуализация на бюджета, ние няма да влезем в пленарна зала, каза Цецка Цачева от ГЕРБ. След като в крайна сметка заседанието на комисията беше отложено, тя обяви: "Търсете си "Атака" и си променяте бюджета".

По-рано днес Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че партията не е съгласна с предложените промени в държавния бюджет и бюджета на касата.

Хората на Бойко Борисов не са съгласни бюджетът на касата да се увеличи само с 225 млн. лв., което със 100 млн. лв. по-малко от това, което поиска надзора на касата.

Не са съгласни и да се намали приходната част само с 500 млн. лв., защото според тях неизпълнението в края на годината ще е по-голямо. Настояват и за по-голям лимит на дълга.

"За нас актуализацията на бюджета трябва да бъде с допълнителен дефицит от 5,720 млрд. лева, което на касова основа прави 7% от БВП, а дългът при всички случаи трябва да се увеличи с още 3,4 млрд. или общо увеличението трябва да достигне 14,4 млрд.

Това е състоянието и ако днес правителството не си признае това, ако Народното събрание не гласува подобни цифри, това означава срив на държавата до края на годината, отлагане на разходи за следващата година и поставяне под заплаха следващата година и следващия бюджет", обяви Менда Стоянова.

ГЕРБ ще влезе в пленарна зала само за актуализация на бюджета и за оставката на правителството, категорична беше Лиляна Павлова.

Кабинетът гласува днес промени в държавния бюджет, които предвиждат да се намали прогнозата за приходите с 500 милиона лева, основно заради по-ниска прогноза за приходи от ДДС.

За сметка на това се увеличават разходите с 225 милиона лева заради актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Предлага се още дефицитът да се увеличи от 1.8% на 2.7% - със 725 млн. лв., което е 0.9% от БВП, а таванът на държавния дълг да бъде завишен с 3.4 млрд. лв.

725 млн. от новия дълг е за покриване на допълнителния дефицит, останалите 2.7 млрд. са буфер заради ситуацията в КТБ. Според сегашния бюджет в края на годината държавният дълг трябваше да е 18 млрд. лв.

След проваленото заседание на трите комисии Цецка Цачева обяви, че ГЕРБ повече няма да влезе в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови