С помощ от БСП парламентът въведе кръгчетата в бюлетините

OFFNews Последна промяна на 11 април 2014 в 11:00 1553 12

Четин Казак

Снимка БГНЕС

След като парламентът събра кворум с усилие, за да заработи, без дебати пленарна зала прие предложението на Четин Казак за въвеждане на кръгчета в бюлетините, които да улеснят избирателите на ДПС.

Корекциите минаха без дебат. При първото гласуване левицата не подкрепи промените и тене бяха приети, но Мустафа Карадайъ от ДПС поиска прегласуване, при което "Коалиция за България" "удари едно рамо" и новите текстове бяха въведени. Кръгчетата минаха с 65 гласа "за", 23 "против", 19 "въздържал се", от които: ГЕРБ: 25 "за", 17 "против", 17 "въздържал се"; КБ: 12 "за", 2 "против", 2 "въздържал се", ДПС: 27 "за"; "Атака": 4 "против"; 1 "за" от независимите депутати.

Приетите изменения в Изборния кодекс предвиждат в лявата страна на бюлетината да има квадратчета с номерата на партиите и коалициите, номерата на партийните кандидати ще са поставени в дясната страна и ще са оградени с кръгчета. От ДПС се опасяват, че ако и партиите, и кандидатите са оградени в квадратчета, това ще обърка избирателите им и те биха могли, по невнимание, да изразят предпочитание за някой кандидат, с което да пренаредят листата.

Разширението в ЦИК

Също без дебати Народното събрание прие и поправките в състава на ЦИК, които ще осигурят още един представител на ДПС.

По идея на ГЕРБ съставът на ЦИК вече ще се определя по формулата "18 плюс". Комисията ще има "ядро" от 18 души, които ще се предлагат от партиите в парламента. Формациите, които имат евродепутати, но не са представени в Народното събрание, също ще имат право на един представител. По този начин съставът на ЦИК ще се определя от "плаващия състав", който ще се прибавя към ядрото от 18 души.

Така оспорваните промени в Изборния кодекс отнеха на Народното събрание по-малко от 18 минути работа. В гласуването се включиха дори депутати на "Коалиция за България", който доскоро твърдяха, че изработеният от тях Изборен кодекс няма нужда от корекции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2014 в 17:01

Джон,брат ,ти пишеш в началото че рода и етниката не важни,а по нататък пишеш ,че не ти харесва че командват комунисти ,мафиьоти ТУРЦИ,аааа турци в България не трябва да командват,правилно,видиш ли че народноста и етноса са важни,?Аз не говорех че комунизмът е правилен,той е еврейска система работена 70 години и после наложена със сила на много страни,но по времето на Тодор Живков България процъфтяваше и беше уважавана страна и икономически партньор на много държави,а сега сме жалка бананова република демокрация многопартийност вечни дебати ебати ,ограблени е страната законно-приватизация и преходен период,еврейска тактика,расата и народноста е основата на създаването на мощна държава ,основен идеал,,без това всичко останало няма смисъл,интернационализма е хитра маскировка на евреите за захвата на властта и икономиката на държавите

12.04 2014 в 10:29

Ей, Атила, ти май си от тия бедните, необразУваните. В комунизма всичко е сбъркано, сбъркана е самата концепция, че всички са равни и трябва да са равни. Това е най-противоестествената лъжа, на която вярват само най-озлобените и глупави представители на обществото.
Проблемът не е в неравенството, а в принципа,на който е изградена йерархията. Парите не трябва да са основният критерий, по който са класифицирани хората, нито етническия произход или родовата принадлежност. ОБРАЗОВАНИЕТО и СПОСОБНОСТИТЕ трябва да са този критерий. Сложи един образователен ценз, човек без висше образование няма право да гласува. Направи после образованието на ниво Харвард, така че никой да не може да завърши и остави наистина образованият елит да управлява - хората, които могат и трябва да управляват, а не разни тъпи селяндури, комунисти, мафиоти, пожарникари, турци и други отрепки, чието единствено постижение е, че са успели да купят повече кебапчета за мангалите от своите противници.

11.04 2014 в 18:25

По времето на Тодор Живков България процъвтяваше всички работеха и имаха пари,всеки можеше да си купи апартамент без да взема кредити,това трябва да се учат младите в училище,да знаят как изглежда правилната система на управление с която държавата процъфтява,след Тодор Живков само нищета безработица и бандитизъм,сега само богатите получават образувание,другите бедни дечица тръгват рано на работа да помагат на семейството,ЛЪЖАТ че преди е било лошо,наобратното сега е трагично лошо,мизерия бедност болести,всички избягаха,живеят шепа паразити за сметка на народа

11.04 2014 в 18:14

проблема не е в цвета и комунизмаи или демокрацията,а в това че при всички системи винаги в управлението се намърдват евреи,все едно кого избираш властта е винаги еврейска,и Европа и Русия и Америка,най големите идиоти ходят на избори,просто нужно да се купи оръжие и да се вземе властта,в никакъв случай не трябва да се допускат евреи в управлението на страната,пример сега Украина,там много врагове стара власт Янукович ,нова власт Юлия Кличко Тигнибок Пархоменко--всички евреи,значи нищо не се мени,а Русия още враг,а в Москва също евреи командват,тя даже Москва отделна държава,еврейски рак в тялото на Русия,народът навсякъде вади горещите кестени от огъня,а после в мизерия и нещета,смучи си големия пръст

11.04 2014 в 17:56

Да бяха гласували петолъчка и полумесец, че електоратът на БСП/ДПС разпознава най-добре тези форми ;)

11.04 2014 в 16:46

За Пееф трябва по-голямо кръгче, че в обикновено не се събира!

11.04 2014 в 15:22

Сега имат един месец да светнат резняците и за числото "пи".
Хахахахахахахахахахахахаха

11.04 2014 в 13:15

Е то електората на БСП, не се различава умствено от на ДПС.

11.04 2014 в 11:53

Rejoice peasants!

ОправихА държавата.

11.04 2014 в 11:44

Кръг или квадрат??? Объркването на кръг и квадрат е много по-сериозен проблем, отколкото предполага условието на задачата, когато става дума за гласуване. Особено за онези избиратели, които не могат да четат - и гласуват по номер.