С помощ от БСП парламентът въведе кръгчетата в бюлетините

OFFNews 11 април 2014 в 11:00 1947 12

Четин Казак

Снимка БГНЕС

След като парламентът събра кворум с усилие, за да заработи, без дебати пленарна зала прие предложението на Четин Казак за въвеждане на кръгчета в бюлетините, които да улеснят избирателите на ДПС.

Корекциите минаха без дебат. При първото гласуване левицата не подкрепи промените и тене бяха приети, но Мустафа Карадайъ от ДПС поиска прегласуване, при което "Коалиция за България" "удари едно рамо" и новите текстове бяха въведени. Кръгчетата минаха с 65 гласа "за", 23 "против", 19 "въздържал се", от които: ГЕРБ: 25 "за", 17 "против", 17 "въздържал се"; КБ: 12 "за", 2 "против", 2 "въздържал се", ДПС: 27 "за"; "Атака": 4 "против"; 1 "за" от независимите депутати.

Приетите изменения в Изборния кодекс предвиждат в лявата страна на бюлетината да има квадратчета с номерата на партиите и коалициите, номерата на партийните кандидати ще са поставени в дясната страна и ще са оградени с кръгчета. От ДПС се опасяват, че ако и партиите, и кандидатите са оградени в квадратчета, това ще обърка избирателите им и те биха могли, по невнимание, да изразят предпочитание за някой кандидат, с което да пренаредят листата.

Разширението в ЦИК

Също без дебати Народното събрание прие и поправките в състава на ЦИК, които ще осигурят още един представител на ДПС.

По идея на ГЕРБ съставът на ЦИК вече ще се определя по формулата "18 плюс". Комисията ще има "ядро" от 18 души, които ще се предлагат от партиите в парламента. Формациите, които имат евродепутати, но не са представени в Народното събрание, също ще имат право на един представител. По този начин съставът на ЦИК ще се определя от "плаващия състав", който ще се прибавя към ядрото от 18 души.

Така оспорваните промени в Изборния кодекс отнеха на Народното събрание по-малко от 18 минути работа. В гласуването се включиха дори депутати на "Коалиция за България", който доскоро твърдяха, че изработеният от тях Изборен кодекс няма нужда от корекции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!