Quantcast

Експресно: Разширението в ЦИК мина на първо четене

OFFNews Последна промяна на 03 април 2014 в 09:51 2616 6

Цецка Цачева

Снимка БГНЕС

Със 104 гласа "за", 46 "против" и 11 "въздържал се" промените в Изборния кодекс, касаещи разширяването на ЦИК, бяха приети експресно на първо четене в парламента.

По групи гласуването протече така: ГЕРБ - 73 "за", КБ - 43 "против", 6 "въздържал се", ДПС - 31 "за", "Атака" - 3 "против" и 5 "въздържал се"

Корекциите, които ГЕРБ внесоха преди седмица, не фигурираха в програмата за работа на парламента. Те бяха вмъкнати от председателя Михаил Миков, който посочи, че въпросът е спешен, защото европейските избори наближават. Предложението му бе прието от пленарна зала почти единодушно.

Корекциите в изборното законодателство бяха представени от вносителя Цецка Цачева. Тя посочи, че настоящият регламент е несправедлив, неясен и не би могъл да се прилага, ако в парламента има повече от четири партии. От партията на ГРЕБ предлагат състав "18 плюс" за централната комисия. Идеята на ГЕРБ е в ЦИК да има "ядро" от 18 души, които да се предлагат от партиите в парламента. Корекциите предвиждат формациите, които имат евродепутати, но не са представени в Народното събрание, също да имат право на един представител. По този начин съставът на ЦИК ще се определя от "плаващия състав", който ще се прибавя към ядрото от 18 души. 

Основният противник на измененията Мая Манолова посочи, че корекциите ще бъдат приети, макар и без подкрепата на "Коалиция за България". Тя се зарече да се въздържа от политически речи и посочи десет правни неточности в текстовете на ГЕРБ, като посъветва Цачева да се съобрази с критиките.

Според зам.-председателя на "Атака" Павел Шопов оригиналните текстове на Изборния кодекс не са добри, но промените на ГЕРБ са така зле написани, че не внасят никакви подобрения. По думите на Шопов законопроектът на ГЕРБ е "боза".

Мнение по темата изказа и социалистът Екатерина Заякова, която сравни промените с тоалетна хартия:

"Предупреждавам, че ще използвам продуктово позициониране. Промените на ГЕРБ аз бих нарекла така - Милде - четирипластова, лека, мека."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 11:11

LudLustrator
Ти другарката -комундел партиен секретар на снимката визираш, нали?

03.04 2014 в 10:59

Другарите комундели винаги ни сочат с пръст верният път на Партията, само че от нас получават вече сред пръст.

03.04 2014 в 10:57

Поне има нещо интелектуално ... а ти вива с твоята интелектуална немощ даже в изречение от 4 думи осъзна ,че не казваш нищо ...та се поправи ... Нали знаеш ,че когато си глупав ,но си мълчиш никой не те подозира, но когато си отвориш устата става ясно на всички.

03.04 2014 в 10:26

Поне ѝ е в тялото.

Твоята хвърчи някъде в космоса.

03.04 2014 в 10:17

Интелектуалната мощ е съсредоточена в средния пръст, да поясня.

03.04 2014 в 10:08

На снимката- интелектуалната мощ на ГЕРБ.
 
X