Квадратчета и кръгчета в бюлетините, за дa не се объркват от ДПС

Нели Чолашка Последна промяна на 10 април 2014 в 14:35 3932 11

Бюлетините за евровота ще бъдат променени дни преди изборите.

Бюлетината ще бъде променена по настояване на ДПС, реши правната комисия при гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Чисто новият кодекс предвижда бюлетината да се състои от две части - в лявата ще има квадратчета с номерата на партиите и коалициите, които тепърва ще бъдат определени чрез жребий, а в дясната срещу всяка партия ще има 17 квадратчета на кандидатите за евродепутати.

По предложение на Четин Казак от ДПС в дясната половина номерата от 1 до 17 ще са оградени в кръгчета, реши комисията. Вероятно това ще бъде прието и в пленарна зала.

Притесненията на ДПС са, че техните избиратели ще се объркат от двете квадратчета и ще гласуват и преференциално, с което могат да разместят водачите на листи. 

При вота за Европейски парламент прагът за издигане нагоре в листите е 5% и водачът на листата може да бъде сменен. На националните избори това е почти невъзможно, защото листите без преференциално гласуване се трупат като актив на водача, което беше въведено по настояване на ДПС.

Четин Казак обяви, че независимо изследване на проф. Михаил Константинов показва, че всички избиратели се объркват от двете квадратчета.

Не е късно да бъдат променени бюлетините, защото окончателния образец се приема от ЦИК, след като се регистрират всички партии и коалиции и е ясно под какъв номер ще се явят на изборите, уточни той.

Казак всъщност използва внесените от ГЕРБ предложения за промени в Изборния кодекс, за да прокара текста за кръгчетата и квадратчетата.

Предложенията на ГЕРБ са за увеличаване състава на ЦИК и те също бяха приети на второ четене от правната комисия.

Ако минат и в пленарната зала, ДПС ще получи още едно място в комисията. Сега ЦИК се състои от 19 членове, които се разпределят на квотен принцип между парламентарно представените партии и тези, които не са в Народното събрание, но имат представител в Европарламента (ГЕРБ получи 7 мандата, БСП- 6, а ДПС и "Атака" - по 2).

Промените, предложени от ГЕРБ предвиждат, 18 места в ЦИК да са за парламентарно представените партии, а по един допълнително да вкарват тези, които имат представител само в Европейския парламент.

Това предложение почти сигурно ще мине на второ четене и в пленарна зала и така членовете на ДПС в ЦИК ще се увеличат от 2 на 3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2014 в 13:47

Аз пък искам този, който гласува, да може да прочете какво пише на бюлетината. Само имена, без друге глупости. Толкова ли много искам?
Гласувайте на изборите, и то гласувайте за последния от листата на партията, която сте избрали. Да им объркаме сметките.

10.04 2014 в 23:32

Професор Балкански го няма под статиите днес ... да не е отпуска или както му препоръчах вечера е гушнал маргаритките.. притеснявам се за тоя човек. А за бюлетината ... неграмотна като за електората им. квадратчета хиксчета овалчета кръгчета ... манго го сърби т@шака за това. Той чка кой колко ша му даде да преживее 1-2 дена. И той като политиците ни мисли ден за ден

10.04 2014 в 23:21

ЦИК вече утвърди образците на изборните книжа в законовите срокове и може да ги променя, само ако се установи непълнота или техническа грешка в рамките на 5 дни от установяването й. Каквато в случая няма.

10.04 2014 в 22:58

... що бе бате, що само мангалите... апропо, идеята е перфектна (за пръстовия отпечатък)... сички наред, че то продажници - бол... и никакви тъмни стаички... да се знае сичко в маалата...

... хахахахахахахахахаха

10.04 2014 в 22:34

Предлагам за избирателите на ДПС, пък и за част от тези на БСП, да се приложи изпитания метод с мастилен отпечатък от палеца, а на челата им да се слага знак /отметка, лястовичка/, че са гласували, че местните гаулайтери да не ги бият. Мастилото за челото да е като онова, с което милиционерите подпечатваха краката на момичетата с минижупи. Комунделите ще кажат рецептата.

10.04 2014 в 21:55

Вместо да се инвестира в образование, се правят бюлетини като за идиоти.дпс и сродните им националистически/етнически партии имат изгода електората им да е необразован.

Едно време българите са отделяли от залъка си, за да изпратят децата си на училище, сега насила руските подлоги се опитват (и успяват) да го превърнат в скот.

10.04 2014 в 20:37

... и що не искат електронно гласуване... там ше си е с картинки и сникмки на Европеевски дебелянча... щото на бюлетинката немож го побра...

... хахахахахахахахаха

10.04 2014 в 19:54

Може и полумесеци да им нарисуват!Белким се ориентират!

10.04 2014 в 19:09

До:пена. В момента съм по работа в Момчилград. Навсякъде се чува турска реч! Навсякъде по хотелите, кафенетата ме посрещаха на турски! И ми направи впечатление, че и младите се затрудняват да контактуват на български. За това им трябват квадратчета и кръгчета!!!

10.04 2014 в 17:59

Както и да изглежда, докато не си вдигнете лоясалите български прости овчи гъзове да гласувате и оставяте мангали, резаци, червени спермояди и сбръчкани дядки да гласуват вместо вас, ще ядете големия хуй до макарите и ще си живеете в панелния коптор наречен България.