Квадратчета и кръгчета в бюлетините, за дa не се объркват от ДПС

Нели Чолашка 10 април 2014 в 14:35 4578 11

Бюлетините за евровота ще бъдат променени дни преди изборите.

Бюлетината ще бъде променена по настояване на ДПС, реши правната комисия при гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Чисто новият кодекс предвижда бюлетината да се състои от две части - в лявата ще има квадратчета с номерата на партиите и коалициите, които тепърва ще бъдат определени чрез жребий, а в дясната срещу всяка партия ще има 17 квадратчета на кандидатите за евродепутати.

По предложение на Четин Казак от ДПС в дясната половина номерата от 1 до 17 ще са оградени в кръгчета, реши комисията. Вероятно това ще бъде прието и в пленарна зала.

Притесненията на ДПС са, че техните избиратели ще се объркат от двете квадратчета и ще гласуват и преференциално, с което могат да разместят водачите на листи. 

При вота за Европейски парламент прагът за издигане нагоре в листите е 5% и водачът на листата може да бъде сменен. На националните избори това е почти невъзможно, защото листите без преференциално гласуване се трупат като актив на водача, което беше въведено по настояване на ДПС.

Четин Казак обяви, че независимо изследване на проф. Михаил Константинов показва, че всички избиратели се объркват от двете квадратчета.

Не е късно да бъдат променени бюлетините, защото окончателния образец се приема от ЦИК, след като се регистрират всички партии и коалиции и е ясно под какъв номер ще се явят на изборите, уточни той.

Казак всъщност използва внесените от ГЕРБ предложения за промени в Изборния кодекс, за да прокара текста за кръгчетата и квадратчетата.

Предложенията на ГЕРБ са за увеличаване състава на ЦИК и те също бяха приети на второ четене от правната комисия.

Ако минат и в пленарната зала, ДПС ще получи още едно място в комисията. Сега ЦИК се състои от 19 членове, които се разпределят на квотен принцип между парламентарно представените партии и тези, които не са в Народното събрание, но имат представител в Европарламента (ГЕРБ получи 7 мандата, БСП- 6, а ДПС и "Атака" - по 2).

Промените, предложени от ГЕРБ предвиждат, 18 места в ЦИК да са за парламентарно представените партии, а по един допълнително да вкарват тези, които имат представител само в Европейския парламент.

Това предложение почти сигурно ще мине на второ четене и в пленарна зала и така членовете на ДПС в ЦИК ще се увеличат от 2 на 3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!