С гласовете на ДПС ГЕРБ получи зам.-председател в ЦИК

OFFNews 26 март 2014 в 10:28 2241 6

Цецка Цачева

Снимка БГНЕС

Със 104 гласа "за", без "против" и "въздържал се" депутатите избраха кандидата на ГЕРБ Маргарита Златарева за зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Повторното разглеждане на кандидатурата на ГЕРБ в пленарна зала бе допуснато в пленарна зала с подкрепата на ДПС и "Коалиция за България".

Впоследствие номинацията на Златарева бе приета само с гласовете на ГЕРБ, ДПС и един независим депутат, а "Атака" и КБ не участваха в гласуването.

"Вече няколко дни ПГ ГЕРБ занимава цялото общество с един казус, който е изкуствено създаден от президента на България - президентът, който открито наруши закона и по този начин подложи на съмнение конституционния принцип за правовата държава", каза от парламентарната трибуна лидерът на КБ Сергей Станишев. Той допълни, че казусът за ЦИК е "периферен за истинските проблеми на обществото".

Лидерът на БСП заяви още, че левицата ще отправи питане до Конституционния съд във връзка с президентския указ, с който бе определен съставът на ЦИК.

"Не ви е виновен президентът, ние не си свършихме работата. А не си свършихме работата, защото имаме калпав Изборен кодекс", репликира го Цецка Цачева.

В спора за президента се включиха и депутатите на ДПС.

Йордан Цонев попита от трибуната заради кой текст от Конституцията правото да се назначи съставът на ЦИК е било дадено на президента.

"Този президент, докато е президент, аз като народен представител няма да гласувам нито един текст, който му дава или разширява правомощия", каза Цонев.

Колегата му Карадайъ коментира, че президентът счита себе си за по-голям от държавата, а личната си справедливост за по-важна от законите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews