Протестното писмо, с което ДПС се оплаква на Европа от Плевнелиев

Елица Мартинова 21 март 2014 в 12:13 3903 8

Лютви Местан

Снимка БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан изпрати протестно писмо относно указа на президента Росен Плевнелиев за назначаване на членовете на ЦИК.

Местан е изпратил възраженията си до Венецианската комисия към Съвета на Европа, до лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент, до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и до комисаря по правосъдие Вивиан Рединг.

Ето какво гласи писмото на ДПС:

На 20 март 2014 г. Президентът на Република България Росен Плевнелиев издаде указ за назначаване на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) в изпълнение на правомощията, дадени му в чл. 46, ал. 4 от Изборния кодекс. По силата на същия текст, председателят, заместник-председателите и секретарят на ЦИК се избират от Народното събрание.

Съгласно Изборния кодекс, Централната избирателна комисия се състои от 19 членове, от които ръководство от четирима (председател, двама заместник-председатели и секретар), двама членове, предложени от партиите и коалициите, които не са парламентарно представени, но имат избрани членове на Европейския парламент и тринадесет други членове.

При определяне на персоналния състав на членовете на ЦИК, които се назначават от президента, той е длъжен да се съобрази с императивния характер на нормата на чл. 46, ал. 8 от Изборния кодекс, съгласно която при назначаването на членовете на ЦИК, извън тези по чл. 46, ал. 7 (т.е. председателят, двамата заместник-председатели и секретарят), се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции.

В драстично нарушение на тази норма президентът издаде указ, с който по един абсолютно дискриминационен начин лиши Движението за права и свободи (ДПС) от едно от полагащите му се две места сред членовете на ЦИК и го подари на партията, която го номинира за президент, т.е. ГЕРБ. Така ГЕРБ получи 6 места, а ДПС остана само с едно. С това свое действие президентът не само че отказа да се съобрази с изискванията на Изборния кодекс. Той грубо погази основополагащия принцип на правовата държава за върховенството на закона.

Тези действия на президента изправиха партиите извън ГЕРБ пред невъзможност да подкрепят предложения от ГЕРБ за член на ръководството на ЦИК кандидат г-жа Маргарита Златарева, защото избирането й би довело до тотално, в нарушение на закона, дебалансиране на състава на ЦИК в полза на ГЕРБ.

Ние изразяваме готовност да изберем г-жа Златарева за заместник-председател на ЦИК, но за целта е необходимо президентът да коригира незаконния и дискриминиращ ДПС указ, като назначи полагащите се 2-ма от ДПС и респективно 5-ма, а не 6 членове от ГЕРБ. В резултат ГЕРБ пак биха имали 6 членове (5 1 зам.-председател).

В противен случай в стотиците хиляди членове и симпатизанти на ДПС ще остане огорчението, че вместо да обединява нацията, президентът я разединява чрез преднамерено дискриминационното си отношение към партията, която ги представлява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови