Румен Петков: Ако бивши служители подслушват, ще берат ядове

OFFNews 17 януари 2014 в 08:12 3736 5

Действащи министри и магистрати може да са обект на подслушване от частни структури.

Това стана ясно от думите на бившия вътрешен министър в правителството на тройната коалиция Румен Петков, който в студото на Нова телевизия коментира твърденията за съществуващи записи на разговори между него, Бойко Борисов и Георги Първанов.

Петков се обърна към бивши служители на МВР и службите да не опитват да подслушват. Той изброи няколко фамилии, които обясни, че са произволни и не се отнасят до конкретни лица:

„Искам да напомня на бившите служители, като Петков или Петров – имаше много хора с такава фамилия по мое време, Симеонов, Мицова, Найденов, Желязков и др., искам да им кажа, че, ако вярват на боса си, че контролът му върху прокуратурата е тотален, бъркат и ако бъде установено, че по надлежден ред се занимават с подсклувания, ще берат ядове“, каза Петков.

Той обясни, че на тази тема „трябва да се замислят няколко магистрати, министри и бизнесмени.“

Петков уточни категорично, че става въпрос за структури извън МВР, които се ръководят от бос. Той отказа да посочи име, но само коментира: „Има много такива в България“.

Бившият вътрешен министър е категоричен, че няма запис между него, Борисов и Първанов. „Абсурд, такъв запис няма. Аз съм разговарял с Бойко Борисов на темата „Белене“ и съм настоявал той да приеме чуждестранните инвеститори и той ги прие. Той увери тях и мен, че ПГ на ГЕРБ е готова да даде подкрепа, ако има уждестранен инвеститор и не се налага по проекта да плаща българският данъкоплатец. Гордея се с този разговор и генерал Борисов постъпи отговорно като се срещна с тези инвеститори и пое ангажимента“, коментира Петков, като уточни, че този разговор е бил проведен при няколко месеца и премиерът Пламен Орешарски знаел за срещата.

Петков каза, че няма значение къде е била проведена срещата, но на нея категорично не е обсъждано рестартирането на АБВ. „Това са абсрудни работи“, каза още Петков.

Петков обясни, че по темата с подслушването е уведомил шефа на ДАНС Владимир Писанчев и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. И двамата го уверили, че двете служби не правят такива подслушвания. Петков каза, че има доверие и на двамата.
„Ако има такива действия (частно подслушване, бел. ред.), те трябва да бъдат много бързо идентифицирани от страна на МВР и ДАНС, защото това е техен приоритет и материалите да бъдат преоставени на прокуратурата. Ако излезе запис, на който генерал Борисов, Георги Първанов и аз обсъждаме АБВ, ще се оттегля в пенсия и ще гледам кокошки“, каза Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови