Роми от "Факултета": Гласувахме за Евророма! Как така ги е нямало в бюлетината?

OFFNews 18 юни 2014 в 08:18 11085 13

Борис Аргиров

Снимка Нова тв

Борис Аргиров и част от анкетираните роми

Гласувахме за "Евророма". Това заявиха роми пред репортер на Нова тв, който направи анкета в столичния кв. "Факултета". Тя бе коментирана от гости в студиото на сутрешния блок, поканени да коментират въпроса дали да се въведе образователен ценз за гласуване.

Повечето анкетирани казаха, че нямат основно образование, че не могат да четат и все пак знаели за кого да гласуват и на изборите за Европейски парламент гласували за "Евророма". Те не успяха да обяснят как така са гласували за "Евророма" при положение, че "Евророма" не фигурираше в бюлетината - политическото движение не се яви самостоятелно на изборите, а участва в Коалиция за България.

Никой от запитаните не успя да отговори и на въпроса какво е преференция. Попитани по-просто дали са отбелязали кръгче или квадратче, ромите казаха, че са отбелязали квадратче. Те не си спомниха и кой е бил номерът в него.

На въпрос смятат ли, че ще бъдат ощетени, ако им се забрани да гласуват, защото нямат образование, жена отговори: "Да, смятам, че ще бъдеме обезщетени".

"Дамите се притесниха", бе коментарът от студиото на един от гостите в сутрешния блок - Борис Аргиров от "Евророма". Според него българите се продавали, а не ромите.

Бившият депутат и националист Павел Чернев директно се обяви за налагане на образователен ценз за гласуване. "Спокойно можем да променим конституцията и да кажем на ЕС, че няма да се съобразяваме с всички идиотски правила, които ни налагат. Купуването и продаването на гласове е балкански синдром", заяви той.

Адв. Марин Марковски пък заяви витиевато, че самият той подкрепял правото на хората да гласуват, но в случая бил "против себе си". Той коментира още, че неграмотните са и бедни хора, които "могат и да ги лъжат, и да ги купят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!