Quantcast

Светльо Витков иска образователен ценз за гласоподавателите

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2014 в 10:50 13700 30

Светльо Витков, лидер на "Глас народен".

Трябва да се спре практиката с платените застъпници, както и да има образователен ценз при гласоподавателите (да могат да гласуват само хората с образование).

Това обяви пред bTV лидерът на партия "Глас народен" Светльо Витков. По думите му най-много ни пречи късата памет.

„Манипулациите, които стават в изборния ден, са неописуеми. Завържат ли се чувалите, мачът свърши. Така че не си мислете, че като гласувате, вашият глас е защитен", коментира той.

Витков е категоричен, че „Глас народен" няма да прави коалиция с никого.

„Че ще има извънредни избори, ще има. Но нека да изчакаме правителството да си хвърли кърпата. За нас не е проблем дали изборите ще са по-рано, или след септември. Просто промяната не може да стане веднага", каза още Витков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2014 в 08:16

Не ни трябва образователен ценз.Гласуването трабва да е обвързано с плащането на ДОД.Така де–който работи за българската икономика,който внася пари той да има право да казва кой ще ги харчи.

17.06 2014 в 06:59

Няма нужда от образователен ценз. Аз искам само за да бъде валидна бюлетината гласоподавателят собственоръчно да напише "Знам, че купуването и продаването на гласове е престъпление". Толкоз, друго не ща. Само да го напише. Няма нужда от ценз.

16.06 2014 в 15:58

А не е ли по - добре да искаме по - добро образование?

16.06 2014 в 14:17

Аз лично съм с вожда вие си знаете за вас. "Първа стъка към диктатурата" било буахаха.

16.06 2014 в 13:10

Защо да искаш образователен ценз за гласуване е невъзможна глупост и гол популизъм:
1. Правото на избор е конституционно право на всеки гражданин, независимо от етнос, образование и т.н.
2. Ограничаването на едно конституционно право е първата стъпка към диктатурата.
3. Независимо, че голяма част от подкрепящите образователния ценз за гласуване смятат, че ще запазят това свое право, никой не им гарантира, че след въвеждането му или след последваща промяна няма да се окажат изпаднали от борда. Образователния ценз е въпрос на тълкование и завишаването му ще е въпрос на едно бързо гласуване в парламента.
4. Да не забравяме, че образованието не се предава по наследство и неговата достъпност също би могла да бъде променяна според нуждите на определен кръг хора.
5. Народните представители се наричат така, защото представляват народа, а не умната/ интелигентната или красивата му извадка (съжалявам, че трябва да правя аналог с дефиницията на протестиращите, макар и аз да съм от тях).
6. Ограничаването на избора до определена група от хора автоматично означава, че всички кандидати ще се стараят да удовлетворяват единствено и само техните интереси, превръщайки останалата част от обществото в роби.

16.06 2014 в 11:47

А бе, Светльо, що не си гледаш музиките и песничките, ами си се втурнал и ти да "оправяш" хората?!? Субсидията ли нещо ти се услади, или Бриго много те натиска?!? Аман вече, ще взема и аз да се кандидатирам най-накрая!

16.06 2014 в 11:04

За водач МПС-образование-за съдбата на България може и неграмотен.
----
Ти като си грамотен защо не гласуваш? Не е вазжно ти да си добре, важно е на Вуте да му е зле, нал' така!

16.06 2014 в 11:03

Анчо Шукри --- най-после един смислен коментар да се прочете тук!

16.06 2014 в 10:16

И сега никой не спира хората да гласуват. Просто избирателната активност е много ниска. А е ниска точно, защото образованите хора масово не гласуват. А това означава, че дори да са образовани, пак са прости и глупави, щом ни остават нас циганите и турците да им определяме дневния ред.

16.06 2014 в 07:17

Тези колеги-драскачи по-горе да не си правят шегички с този много важен проблем - образователния ценз. Чудно ми е, че при наскорошното изменение на избирателния закон, никой не постави въпроса за ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ценз!Известно е, че необразованите хора се поддават най-много на корупция. Освен това, те нямат нуждната умствена тренировка и не могат да преценяват правилно нещата. Лично аз смятам, че границата трябва да бъде поне седмокласно образование.