Реформаторите правят коалиция

OFFNews 05 ноември 2013 в 14:30 3323 16

Сътресенията в Реформаторския блок продължават. Снимка: Сергей Антонов
Сътресенията в Реформаторския блок продължават. Снимка: Сергей Антонов

 

Лидерите на седемте партии, които са част от Реформаторския блок, започват първите официални разговори за трансформирането на блока в траен политически субект.

Заседанието се провежда в централата на СДС в София.

По-рано днес от партията на Меглена Кунева, отговориха на позицията на "Зелените", които заявиха, че няма да се коалират с Реформаторския блок.

"Реформаторският блок възникна като гражданска платформа, която обедини различни политически субекти в 12 основни принципа. Блокът има за цел да променя политическия живот в България. „Зелените“ са част от тази идея и съгласието, че това е начинът да се прави съвременна политика и да имаме нормална европейска държава ще продължи да ни обединява", се казва в съобщение на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите"

"Промените в България започнаха през екологичните движения в началото на 90-те години и ние сме дълбоко убедени в реформаторската им сила и днес. Многократно заявихме, че Реформаторският блок е отвъд коалиция, каквато е възможно да се случи, ако партньорите вземат такова решение. Ние ще продължим да се придържаме към общите каузи на Блока, като за нас е напълно разбираемо, че „Зелените“ имат различно европейско политическо семейство.

В програмата си „Движение България на гражданите“ отдели специално внимание на зелените политики и опазването на природните ресурси, към които ще се придържаме убедено, независимо от политическата конюнктура в страната. Тези политики са сред приоритетните както за нас, така и за колегите ни в Реформаторския блок, а обединението ни в общ фронт срещу олигархията и мафиотските практики в сектора на опазването на околната среда, както и в другите обществени сфери, продължава да е широко и с дългосрочна визия", завършва съобщението.

Заради позицията на "Зелените" в партията настъпи разцепление. По време на брифинг на ръководството на “Зелените” Петко Цветков от Националния съвет на партията поиска оставката на настоящото ръководство и по-специално на Борислав Сандов. Според Цветков Сандов  и други хора от ръководството са допуснали в нея да членуват лица, за които няма гаранции, че “не са свързани с мафията”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!