"Маркет линкс": Десните избират Бойко, а не Реформаторския блок

Последна промяна на 18 октомври 2013 в 14:54 18098 57

Кои партии биха влезли в НС, ако изборите бяха през октомври 2013 г. според
Кои партии биха влезли в НС, ако изборите бяха през октомври 2013 г. според "Маркет линкс".

Десните избиратели биха гласували за ГЕРБ, те не припознават партиите в Реформаторския блок като свои. Това показва национално представително проучване на агенция "Маркет линкс" за обществените нагласи и потенциала на десния вот, проведено между юли и септември 2013 г.

Агенцията е на шефката на кабинета на бившия премиер Бойко Борисов Румяна Бъчварова.

На въпрос има ли партия, която представлява вашите интереси, 44,7% от определящите се като десни избиратели отговарят с "не", а от отговорилите утвърдително най-много посочват ГЕРБ (66.3%). Процентите за останалите партии се движат между 1 и 6,2, като най-много събират СДС (6,2%) и ДСБ (4,5%). "Движение България на гражданите" има 1,6%, колкото е процентът и за "Зелените".

При избори през октомври, "Маркет линкс" дава следното разпределение на влизащите в парламента партии: ГЕРБ (23,8%), БСП (20,5%), Реформаторски блок (5,5%), ДПС (4,8%). Под 4-процентната бариера остават "Атака" и НФСБ.

С дясно самоопределение у нас са 2 млн. души (с 400 000 повече от левите избиратели), а потенциално за десни партии биха гласували 1,563 млн. от тях, според изследването на "Маркет линкс". От тях 46,3% щели да са за ГЕРБ, 15% - за Реформаторския блок, а останалите проценти да се разпределят между НФСБ, "Атака", БСП, ДПС, Народна партия и други партии.

51,2% от имащите право на глас ще гласуват, по данни от изследването. С по-колебливото "по-скоро да" са отговорили 20,9 на сто. Левите избиратели имат превес пред десните в групата на хората, които ще гласуват със сигурност.

Най-омразните партии са ДПС и "Атака", по данни от изследването. На въпрос "За коя партия никога не бихте гласували?" 69,3% от десните избиратели са посочили ДПС, 51,7% са казали "Атака", 51% - БСП. При левите най-високият процент е за "Атака" - 46,6%, следвана от ГЕРБ (44,9%) и ДПС (43,1%). При обобщението на данните на първо място излиза ДПС с 53,9%, следвана от "Атака" с 46,1%.

Партиите на Волен Сидеров и Яне Янев събират най-голям процент неодобрение и при въпроса "Какво е вашето отношение - положително или отрицателно - към всяка една от следните партии и коалиции?"

По 86,4% отговарят "Атака" и РЗС. 82,3% посочват ДПС.

Най-близо до интересите на българския бизнес стои Реформаторският блок. Така отговарят 24,7% от запитаните. ГЕРБ има 13,6%, "Лидер" - 2,5%, БСП - 1,2%.

Най-широка подкрепа среща президентът Росен Плевнелиев (56%), последен в класацията е лидерът на социалистите Сергей Станишев с 27%. Според данните, премиерът Орешарски има 40% подкрепа и 51% неодобрение. 7% от запитаните са отговорили, че не знаят кой е Станишев или че нямат мнение за него. Председателят на парламента Михаил Миков не е разпознаваем за над 20% от запитаните.

Според изследването, направено на база интервюта и анкети с 2226 пълнолетни български граждани - работодатели или собственици, 81,7% са категорични, че през 2013 г. страната се развива в отрицателна посока. За 76% политическата ситуация у нас пречи на бизнеса, а основните проблеми са политическата криза, корупцията и лошата икономическа обстановка.

Топ 3 на "темите на деня", според над 50% от запитаните, са ограничаването на монополите (77%), мажоритарният вот (67%), наличието на конструктивна опозиция (66%).

45,5% казват, че най-добрият изход от сегашната ситуация е оставка на правителството, но мнозинството смята, че най-реалистично е това да се случи не веднага, а през май 2014 г.

Над 80% от участниците в изследването са на мнение, че медиите са зависими от политически и икономически интереси. Няма партия, която би им осигурила свобода, смятат 47,8 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!