Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Зелените" отказаха коалиция с Меркел

OFFNews 16 октомври 2013 в 08:12 1898 0

Ангела Меркел Снимка: EPA/БГНЕС
Ангела Меркел Снимка: EPA/БГНЕС

Германската партия на Зелените излиза от преговорите с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел за съставяне на управляваща коалиция.

Зелените се оттеглиха след втория кръг на предварителните преговори за съставяне на коалиция, който продължи осем часа. От партията обясниха отказа си да участват в новото германско правителство с факта, че срещнали съществени разногласия с християндемократите по редица ключови въпроси.

След оттеглянето на Зелените единствената възможност за Ангела Меркел остава съставянето на широка коалиция с Германската социалдемократическа партия (СДП). Ако и с тях не се стигне до споразумение, може да се организират повторни избори.

На 22 септември партията на Меркел получи 41,5% от вота на избирателите, като по този начин изпревари значително най-сериозния си опонент – СДП, която получи 25,7% от гласовете. От общо 630-те места в Бундестага коалицията получи 311, което е с пет по-малко от нужните за абсолютен триумф. Меркел няма друг избор освен да води преговори за възможен коалиционен партньор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!