Зелените: Оставаме в Реформаторския блок, но не искаме коалиция

Георги Савчев 04 ноември 2013 в 21:55 8743 29

Борислав Сандов. Снимка: БГНЕС
Борислав Сандов. Снимка: БГНЕС

 

Партия „Зелените“ няма да преговаря с формациите в Реформаторския блок, които настояват за предизборна коалиция, но ще продължи участието си в Гражданския съвет на блока по платформата за демафиотизация. Това съобщи пред OFFNews.bg съпредседателят на „Зелените” Борислав Сандов.

Не е удачно в момент, в който се опитваме да свалим правителството, пишем платформа за демафиотизация, за да имаме дългосрочни общи действия по ключови въпроси в страната, фокусът да се измества към въпроса за коалиция, каза Сандов.

Той уточни, че въпросът за предизборна коалиция не е обсъждан в Гражданския съвет на Реформаторския блок.

На изборите за Европейски парламент „Зелените“ е част от друго политическо семейство – това на Европейските зелени.

Нашите решения за предизборна коалиция винаги се вземат от Националното събрание на партията, което може да бъде свикано най-рано след месец и половина, обясни съпредседателят на „Зелените“.

Реакцията на ДСБ

В десетки медийни участия и представители на "Зелените", и представители на други партии от блока (само аз 3-4 пъти) сме отчитали трудността да се явим заедно в коалиция за Европейски избори, както и факта, че "Зелените" никога не са вземали решение за участие в предизборен съюз. Това написа в личния си Facebook профил лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Аз лично винаги съм бил привърженик на коалиция между Демократи за силна България и "Зелените" и съм бил на мнение, че програмите ни са съвместими, със сериозни, но обосновани компромиси. При партньорите ни винаги е надделявало обратното мнение, т.е за самостоятелно явяване, което е обосновано, смело и достойно за уважение. Такава коалиция е винаги възможна и за в бъдеще, но и да я няма, не е трагедия, категоричен е Кънев.

Според него "важното е да останем от едната страна на барикадата, да запазим приятелството си и да следваме политиките, които сме подготвили заедно. А в това не се съмнявам".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!