Реформаторите поискаха от Горанов да няма повишение на данъците догодина

OFFNews 15 октомври 2015 в 17:54 2416 0

Димитър Танев

"Политическите консултации по бюджет 2016 започват оптимистично. От РБ поставихме 10 теми за постигане на политическо съгласие по бюджета, от които 4 са по общата бюджетна философия".

Това коментира Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на "Движение България на гражданите" от РБ, след проведената вчера среща с финансовия министър Горанов. В консултациите, освен него, участва и съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

Танев подчерта, че от РБ настояват в Бюджет 2016 да се заложи икономически растеж не по-малко от 1,8 %, каквато е прогнозата за растежа в ЕС, и да я изпревари, както и за фискална стабилност чрез постепенна консолидация и нива на бюджетен дефицит до 2 % от БВП.

"Увеличаване на приходите чрез ефективно усвояване на средствата от ЕС и продължаване на борбата с контрабандата на акцизни стоки е важен приоритет за РБ", каза още Танев, цитиран от сайта на "Движение България за гражданите"

"Искаме увеличаване на приходите от акцизи - това е изсветляване на икономиката, дори когато са запазени нивата на акцизните ставки", добави той.

"Приходите от акцизи за първото шестмесечие на 2015 г. са с около 10 % ръст спрямо същото време на миналата година или 171 млн. лева повече, като РБ държи устойчивият ръст да се запази и в бюджет 2016 г.", подчерта още заместник-председателят на бюджетната комисия.

"По отношение на административната реформа да се продължат усилията за намаляване на администрацията във ведомствата, които не са го направили през 2015 година – МВР, министерствата на отбраната, правосъдието и други", каза Димитър Танев.

"Споделяме тревогата на министър Горанов, че няколко министерства няма да изпълнят поетия ангажимент за съкращения и затова през 2016 година залагаме в бюджета принцип всички ведомства да изпълнят планираното намаляване на разходите с 10 %", подчерта той.

По думите му, бюджетът трябва да е инструмент за ускоряване на пенсионната реформа и трябва да се спре източването на социалната система през фалшивите инвалидни пенсии, които през 2001 година са били общо 244 милиона лева, а 14 години по-късно вече са 6,5 пъти повече - 1,6 млрд лева.

"През 2016 година следва да се направи прекатегоризация на работниците и служителите от силовите ведомства, целяща да осигури по-добри условия за пенсиониране на полицаите и военните, работещи на терен, а не толкова на служителите с административни функции", каза още Танев.

Той допълни, че по третата реформа – в енергетиката - от РБ настояват за изсветляване на договорите, по които държавата изкупува ток, както и за изпълнения на поетия от министър Петкова ангажимент за 10 % намаляване на административните разходи в държавната енергетика.

Като приоритетна политика в бюджета за 2016 година Танев посочи образованието, което по думите му, през бюджета, означава 10 % ръст на средствата спрямо миналата година или 300 милиона лева допълнително.

"В Бюджет 2016 година от РБ държим да има планиране и финансово осигуряване на Председателството на ЕС, за да започне достатъчно навреме подготовката, както и да се заложат средства за насърчаване на инвестициите и за постигане на растеж", обясни след срещата Димитър Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови