Видео показа кандидат-кмет на Реформаторите на маса с Красьо Черния

Александра Маркарян 14 октомври 2015 в 11:54 4596 13

Видео, публикувано днес в YouTube, показа кандидата за пети кметски мандат в Свищов Станислав Благов, който демонстрира близки отношения със скандалния бизнесмен Красимир Георгиев - Красьо Черния и бившия ректор на Стопанската академия Величко Адамов.

Тримата се забавляват в банкетната зала на стол №1 на Академията. От кадрите не става ясно кога е направен записът. В сигнал, получен от OFFNews,  се твърди, че записът е направен по време на празнична вечер със студенти в н. нар. "вечери на специалността".

Станислав Благов е кмет на Свищов от 3 ноември 1999 г. Сега е кандидат за пети мандат, издигнат от коалицията "За Свищов (Реформаторски блок, ПП "ВМРО-Българско национално движение" (БНД), ПП "Синьо единство", НДСВ, ПП "Зелените", ПП "Обединени земеделци", ПП "Никола Петков", ПП "Българска социалдемократическа партия" (БСДП), ПП "Обединен блок на труда - български лейбъристи" (ОБТ-БЛ)".

Скандалът с Красьо Черния избухна в средата на 2009 г., когато членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев обяви, че срещу 200 000 евро “черничък плевенчанин с ланци” обещава да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на съвета при избора на висши магистрати. Проверка на ВСС по-късно установи, че в тефтерчето на Красьо са фигурирали имената на десетки магистрати, провели общо 246 телефонни разговора с него. Въпросните магистрати, сред които и членове на ВСС, бяха наказани или дисциплинарно уволнени. Тогава Георгиев обяви, че когато се е запознавал с магистратите, не е знаел с какво се занимават и впоследствие е разбрал от медиите за техните постове. Срещу него имаше няколко дела - за търговия с влияние в съдебната система, за лъжесвидетелстване, за укриване на данъци в размер на 95 000 лева. Делото за търговия с влияние не стигна до съда, защото беше прекратено от разследващите, по останалите дела Георгиев беше оправдан.

В списъка с имена в тефтерчето на Красьо Черния, публикуван първо от в. "Атака" и препечатан от Frognews.bg, под №63 е записано "Благов кмет Свищов".

Номинирането на Благов за водач на листата на Реформаторския блок във Велико Търново на предсрочните парламентарни избори през 2014 г. предизвика недоволство в редиците на коалицията заради връзките на Благов с Красьо Черния. В позиция до медиите тогава "Движение България на гражданите" във Велико Търново заяви, че възразява срещу решението на Разширения граждански съвет на Реформаторския блок за включването на Благов.

"Категорично не приемаме господин Станислав Благов, кмет на община Свищов от 1999 г., председател на националния изборен щаб на политическа партия „Синьо единство“ по време на европейските избори през м. май тази година, член на същата тази политическа сила, която работи срещу нашата коалиция преди 3 месеца, тежко обвързан с ректора на Стопанската академия Величко Адамов, близък на скандално известния Красьо Черничкия, да има каквото и да място в която и да листа на Реформаторския блок", се казва в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!