Разговорите за ротацията започват в четвъртък. Ще се обсъждат регулаторите и конституционните съдии

Тази некоалиция я има, за да могат общините да се движат напред. Ротацията е като скачване с орбитална станция, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

OFFNews 09 януари 2024 в 16:40 1909 3

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Бойко Борисов

В четвъртък в 8:30 ч. ще започнем разговорите с останалите лидери за регулаторите, ротацията и избора на конституционни съдии. Преднамерено нито един министър няма да бъде поставен от нас като условие да си подаде оставката или не. Ротацията изисква и нов председател на парламента, затова уверявам, че който и да излъчат ПП-ДБ, ще получи 69 гласа от нас, както сме обещали. 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе на посещение в Търговище.

По думите му има две важни фигури - Николай Денков и Мария Габриел. Министър-председателят и вицепремиерът трябва да направят оценката на работата на всеки един министър, на всеки зам.-министър и на всеки областен управител.

"Когато те са готови, ще дойдат да поискат подкрепа на парламентарните групи за тези министри. Тогава ние ще си кажем претентициите, препоръките или одобрението", каза още лидерът на ГЕРБ. 

Борисов призова да се работи заедно, защото "няма наши и ваши":

"Да не се окаже после, че и други имат министри. Ето, здравният министър например (Христо Хинков - бел. ред.) се оказа, че е на "Демократична България", а те доскоро казваха, че нямат участие в правителство, а сме само ние и ПП". 

По думите му за девет месеца управляващите са се научили на коалиционна култура. Той допълни, че партията му е изпълнила всичко, записано в споразумението с "Продължаваме промяната - Демократична България" - "ПВУ, бюджета, законите за Шенген, съдебната реформа".

"От мен няма да чуете нищо за избора на конституционни съдии, преди да говоря с Кирил Петков, Христо (Иванов) и Атанас (Атанасов)", категоричен е Бойко Борисов. В четвъртък изтича срокът за предложения за двама нови конституционни съдии от парламентарната квота.

Лидерът на ГЕРБ описа ротацията като скачване с орбитална станция - "никога не е правено. Сложно е, но пък е единствено възможното в момента в България". Според него некоалиция я има, за да могат общините да се движат напред.

Борисов коментира и изказването на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който по-рано днес призова за бойкот на австрийските стоки и услуги в отговор на позицията на Австрия по членството на България в Шенгенската зона.

"Грешка ще е да се бойкотира австрийският бизнес в България", смята партийният лидер. Според него австрийският бизнес, в лицето на големите си компании, с целия си разположен в България актив, е работил активно за приемането на България в Шенген.

Той препоръча на българските организации и на Асоциацията на индустриалния капитал да организират кръгла маса, на която да поканят австрийския бизнес и заедно да се обърнат към канцлера на Австрия и тяхното политическо ръководство и да обяснят, че това е в ущърб и на двете държави.

"Колкото по-бързо отворят границите, ще е от полза и на техния бизнес. Винаги съм мразел бойкотите и на инат правените неща. Мисля, че обединен българският бизнес със своите асоциации и австрийският бизнес с компаниите си, които значат много за самата Австрия, могат да направят делегация и посетят Австрия. За едно европейско семейство – това е недопустимо като мисъл", добави Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

3

AntiZ

09.01 2024 в 18:25

На видеото: кожено яке, жълто шалче а между тях, тиква.

1236

2

БотоксПутю

09.01 2024 в 17:30

Благодарим за видеото с тужурката.

1005

1

ПР

09.01 2024 в 16:48

Човекът е председател на Външната комисия в Парламента,нали?Защото перфектно владее френски/тука всички сме парле ву франсе/ и английски,разговорно/конграчулейшънс/.Е,вече може и да оглави Космическата комисия,стига ПееФски да предложи такава.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика