Радев: Равноправието на македонските българи е ключът към вратата на ЕС за Македония

Посегателствата върху българското историческо и културно наследство, отлага нашето съгласие Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, заяви държавният глава

OFFNews 27 октомври 2021 в 13:24 1190 0

Снимка пресцентър Президентство

Президентът Румен Радев се срещна с представители на организации на македонските българи по време на първото по рода си тяхно посещение в София днес. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Присъстваха представители на политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията Културен център „Иван Михайлов“- Битоля, „Трибуна“ - Прилеп, „Македонско българско приятелство“ - Скопие, „Коридор 8“- Скопие, „Интеракция“- Охрид, „Единство“ Кочани.

В приветствието си към гостите президентът Радев подчерта, че България като цяло, като общество и като държава, започна една важна и позитивна, макар и закъсняла промяна на отношението си към Северна Македония:

"Досега отношенията минаваха преди всичко по линията София-Скопие, което не включваше достатъчно българската общност в Северна Македония в процесите на формиране на политики и взимане на решения. Това се променя."

България решително застава зад македонските българи в тяхната борба за равноправие наред с всички останали части от народи в Северна Македония, заяви той. Това е и позицията, която Радев изложи пред лидерите на европейските институции и пред лидерите на страните-членки на Съвета на ЕС по въпросите на разширяването на 6 октомври.

„Увереността ми да отстоявам тази позиция се дължи на вас“, обърна се той към представителите на организации на македонските българи.

Според президента македонските българи трябва да бъдат единни в името на общата цел - прекратяване на дебългаризацията и практическата реализация на правата и равноправието чрез конституцията, чрез законите и преброяването на населението и най-вече чрез практически действия.

Конституцията на България задължава българските институции да защитават своите граждани както в България, така и навън. Конкретно този въпрос е залегнал и в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., посочват от прессекретариата на президента.

България няма да се намесва във вътрешните работи на Северна Македония, но подкрепя искането на македонските българи за гарантиране на тяхното равноправие чрез Конституцията и законите на Северна Македония, за адекватното им преброяване, стана ясно още от разговора. 

Президентът изрично увери гостите, че независимо от геополитическия контекст, независимо от това как по-широките интереси на България се проектират в Европа и в света, българската държава няма да пожертва интересите на македонските българи за равноправие и достоен живот, за право на политическа, икономическа, културно-историческа и всяка друга изява.

Според Румен Радев именно това, наред с посегателствата върху общото за всички българи историческо и културно наследство, както и с езика на омразата и други враждебни действия, които продължават да бъдат ежедневие, наред с неспазването на Договора за приятелство от 2017 г., отлага нашето съгласие Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

Президентът информира, че тече процес на формулиране на една нова политика по отношение на Северна Македония, която в рамките на съществуващите позиции на българския парламент поставя по-силен акцент на добруването на македонските българи. Особено място в тази политика ще заемат въпросите на българското гражданство, които касаят въобще българите по света.

Получаването на българско гражданство трябва да се улесни и ускори и да се превърне от административна процедура в тържествен акт.

"Българското гражданство е и гражданство на Европейския съюз и то трябва да бъде повод за гордост. Това ще бъде и достойният отговор на онези, които принизяват значението на българското европейско гражданство. Това е непризнаване на документалните факти за произход, както и принизяване на свободното волеизявление на българската идентичност. Тези обидни за всички българи спекулации трябва да бъдат решително опровергавани", каза Румен Радев. 

Държавният глава Румен Радев отново подчерта, че пътят на Северна Македония към ЕС минава задължително през спиране на дебългаризацията.

"Обща е задачата на всички българи, както в България, така и в Северна Македония, да защитят по справедлив начин общото наследство и паметта на нашите родители и сънародници до най-далечните извори на историята, да се осигури на македонските българи достоен живот и равни права с всички останали граждани на Северна Македония", категоричен бе президентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !