Възродителен процес над мъртвите българи в Македония

Ружа Райчева 30 септември 2021 в 14:37 5794 0

Снимка Фейсбук Фондация Македония

Част от имената на четниците са променени, като е било добавено окончанието „ски“.

Историци, общественици и политици реагираха остро, след като по време на дипломатическа мисия на България в Македония е установено, че е извършена подмяна на български паметник в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници.

Оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.
МнВР реагира като връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Северна Македония Владимир Кръстевски.

Академик Георги Марков осъди остро подмяната на исторически артефакти:

„Македонистите разрушават паметници, за да поддържат българомразството“.

Марков изтъкна, че крал Александър, който е бил наш противник по време на Първата световна война, колкото и да е бил „българомразец“, не е унищожил български паметници. Според него премахването на паметника на Велко Скочивирчето не е случаен или единичен акт.

„Това е системен акт срещу българската история“, счита той.

Историкът проф. Пламен Павлов предлага още български паметници в Македония да бъдат огледани за подобни „безобразия“. Той обясни, че в дадения случай част от имената на четниците на Велко Скочивирчето са променени, като е било добавено окончанието „ски“.

„Това е нещо отвратително. Не само трябва да се възстанови паметникът, но трябва и да се потърси отговорност от извършителите“, категоричен е проф. Павлов.

По думите му подмяната на историческа памет е равностойно на фалшифицирането на ценни книжа.

„Една титовско-милицонерска схема се прилага в 2021 г., и то в страна, която упреква България в какво ли не“, възмутен е проф. Павлов.

Той счита, че този начин на мислене е признак за „параноична българофобия“, в която с неистова енергия истината се заменя с лъжата.

Председателят на фондация „Паметници на българската слава“ проф. Младен Григоров определи подмяната на имената на някои от четниците като скудоумие.

„Нямат никакво място в никакъв Европейски съюз, независмо какъв натиск ни се упражнява. Нямам никакви надежди, че някога ще мирясат, просто не трябва да се допускат в ЕС“, категорично заяви той.

Днес по време на уебинар за бъдещето на Европа евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че ЕС притиска България да отстъпи от позициите си за Северна Македония. Той настоява правата и законните интереси на българите в Македония да се защитават.

„Не да ги тормозят, да ги притискат, да ги унижават. Европейските ни приятели, вместо да помолят хората в Скопие да направят това, което би трябвало да бъде в духа на европейския проект, карат България да отстъпи, опитват се да унижат българската нация“, каза Джамбазки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови