Радан Кънев призова ЕНП да не е пасивна към случващото се в България

OFFNews 09 септември 2020 в 19:53 4388 7

Евродепутатът от "Демократична България" (ЕНП) Радан Кънев изпрати тази сряда писмо до Европейската народна партия, в което призовава европейската десница да не бъде пасивна по отношение на събитията в България.

"Това, за което събрахме подписи и това, за което призовавам, е открит дебат в пленарната зала на ЕП. Разумното за ЕНП е да го подкрепи. Защото иначе ще остане в изолация и преди всичко ценностите на европейската десница ще изглеждат неискрени и фалшиви в очите на българските граждани", заяви Кънев в "Лице в лице" по bTV.
"Най-важното нещо, което каза Туск днес, е "Имаме нужда от повече информация какво се случва в България", каза евродепутатът. Според него колегата му Александър Йорданов не е прав в изявлението си, че на днешното си заседание ЕНП е подкрепила ГЕРБ.

"Не е тайна, че ЕНП от 14 години подкрепя ГЕРБ. Политическа подкрепа за ГЕРБ е защото дават най-голяма бройка (депутати). Това е ясно. То е цинично. То носи големи негативи на ЕНП в България в момента, но това е партийнополитически въпрос", каза Кънев.

"Какво ще се случи на изборите в България, дали ще са редовни или предсрочни, това са стриктно вътрешнополитически въпроси. Към тях ЕС и европейските институции нямат отношение и неслучайно не са взимали отношение към предизборната кампания в някоя държава. Какво обаче с е случва с правосъдието в една държава, дали то е независимо, дали прокуратурата има някаква форма на обществен контрол, дали тя злоупотребява със своите правомощия, има ли достъп българският гражданин до свободни медии - всичко това е европейски въпрос. Защото влизайки в ЕС, всяка една държава дава на своите граждани неотменими права, гарантирани от договорите за функциониране на Съюза", каза евродепутатът.

Според него с изказването си, че "мафията иска да свали правителството", премиерът Борисов въвежда в заблуждение за характера на протеста, защото "никой не може да обвини симпатизантите на Демократична България, които са с хиляди на площада, че са хора на Божков".

Прокуратурата тормози прозападните политици

Кънев обвини прокуратурата, че оказва тормоз над прозападните политици в страната. Той припомни агресивната риторика на главния прокурор Иван Гешев и маниера да се обявяват за престъпници хора, които впоследствие биват оправдавани от съда.

Кънев изброи имената на бившите министри Николай Ненчев, Даниел Митов, Петър Москов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, срещу които, по думите му, съдът обявил, че няма никакви доказателства. "Всички тези хора бяха обявени от българската прокуратура за престъпници, след което съдът каза, че в обвинителния си акт прокуратурата дори не описва престъпление. Това е институционален тормоз", смята Кънев.

Той допълни, че в този момент разговорът за свикване на Велико Народно събрание е абсурден. По думите му най-важно е да започне бързо промяната в правосъдната система и реформата в прокуратурата. Той изрази и възмущение от Българската национална телевизия, която вчера пусна фалшива новина, че протестиращите организират Народен съд. Инициаторите на недоволствата от Отровното трио отрекоха да се подготвя подобна инициатива. Последва и извинение от страна на БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

7

Jinx

10.09 2020 в 23:07

Значи Кънев и онзи плазмодий Иванов да не ми говорят за пасивност. Точно тия двамата мърдат само и единствено, ако има далавера.

12392

6

мгергов

10.09 2020 в 16:22

Радан нито като евродепутат направи нещо, нито преди това, когато заедно с РБ участваха в кабинета на Борисов. Но тогава си му беше добре, защото си прибираше парите, а сега вече се е сетил да призовава ЕНП. Всички от ДБ са лицемери!

4000

5

Biser

10.09 2020 в 15:07

Баш пък Радан ще каже на ЕНП към какво да е пасивна и към какво не...Той е смешен от страни, нищо, че не го съзнава. Няма как да дава наклон на ЕНП.

4015

4

No matter what

10.09 2020 в 14:51

Не очаквайте и да направи нещо за България! Там е, за да "лапа" парички, точно както и Ицко Иванов се надява от тук от някъде.

20699

3

Новак

10.09 2020 в 08:10

Аз не знам кой нормален човек би гласувал за лоената топка Йорданов - възпитаника на института за детски учителки, представящ се за политик.
Самото изказване на Туск, че им трябва повече информация е цинично. Имат посолства , имат служби и много добре знаят кой кой е в България и за какво става въпрос.
Само доказват факта, че Брюксел се е превърнал в едно свърталище на дебелогъзи чиновници с големи заплати. Нашият Сашко е типичен пример. Поради това ЕС започна много да прилича на СССР. А ние това вече сме го видели.

1894

2

Sashkavas

09.09 2020 в 21:47

Жалък младеж от домашно филмче за възрастни. То не беше ляво то не беше дясно и право в ..,

6000

1

imone

09.09 2020 в 21:03

Този индивид, от както е евродепутат, не е направил нищо за България, освен да ни топи навсякъде. Не знам кой нормален е гласувал за него.