Промяната и ДБ отказват на ГЕРБ и ДПС. Иначе хората ще излязат на улицата

Асен Василев очаква покаяние от Борисов, а Христо Иванов призова президента да извика партиите, за да се разберат за върховенството на закона и войната в Украйна

OFFNews 03 октомври 2022 в 19:55 7932 6

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и двамата съпредседатели на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да влязат в коалиция с ГЕРБ и ДПС, но причините за това са различни, стана ясно от думите на съпредседателите на двете формации Асен Василев и Христо Иванов пред бТВ.

Промяната държи на покаяние и поемане на отговорност от Бойко Борисов и някои фигури от ГЕРБ, а демократите се притесняват, че влизането в съглашение с бившите управляващи и ДПС ще извади хората на улицата. 

Асен Василев посочи, че партията му би водила разговори с ГЕРБ и ДПС, но когато те се изчистят от лидерите си, "рекетирали фирми", "крали от държавната каса".

"Когато това се почисти - те може би ще станат нормални партии, но проблемът е, че този процес в последната година не започна. ГЕРБ имаха възможност, да кажат: "Имаше неща, в които сбъркахме", изтъкна той.

По думите му е необходимо самопризнание за вина от някои членове на ГЕРБ и Бойко Борисов. Но народът очевидно харесва обещанията на ГЕРБ. 

"Надявам се от днес бензинът да падне с 1 лв., както обеща Борисов, или когато сформират правителство", изтъкна бившият финансов министър.

Той призна, че представянето на "Продължаваме промяната" е слабо, но достатъчно, за да бъдат една добра опозиция.

"Ще водим една значително по-социална политика. Искаме да водим една изключително безкомпромисна политика що се отнася до върховенството на закона и най-вече всички хора, които са бъркали в кацата, да бъдат разследвани и да отидат в затвора. Иначе това, което ще стане, е да се върнем пак в изходна позиция. Този мач сме го играли, няма нужда от такива неща", отбеляза Асен Василев.

Той бе категоричен, че разследванията трябва да се случат, виновните да бъдат оттеглени от партията, включително и Борисов.

"Но това няма как да се случи, защото видяхме, че хората им дадоха мнозинство", посочи той. 

Василев обясни още, че ако се стигне до връчване на втори мандат, Промяната ще го вземе и ще започнат разговори с "Демократична България" и БСП като подкрепата на двете партии не трябва да се приема за даденост. Дори и това да стане обаче гласовете на бившите коалиционни партньори няма да стигнат за съставяне на правителство.

Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно, не защото на мен не ми харесва, а защото реалността е ясно четима във вота - подобно управление ще изкара хората на улицата, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според него ГЕРБ са имали много време да осъзнаят един факт - "че нямат план и партньор".

"Те отказват да поемат каквато и да било отговорност за корупционния модел и за завладяване на държавата. Този модел не е започнал по времето на ГЕРБ, но разцъфтя по време на тяхното управление с негласната коалиция с ДПС", отбеляза Иванов.

Според него всеки се е барикадирал и чака нови избори, докато не спечелят голяма подкрепа.

"Моето притеснение не е, че в този парламент няма да има управление, а че и в другия няма да има правителство", добави той.

По думите му политическите формации трябват да намерят начин да стигнат до съгласие по две големи теми - върховенството на закона и войната в Украйна.

Това може да стане, ако президентът Румен Радев свика консултации с политическите партии във формат на Консултативен съвет за национална сигурност. Те трябва да изработят план за нещата, които парламентът трябва да свърши, и график във времето, което трябва да бъде осигурено с използване на конституционните процедури.

Политическите сили и президентът е добре да се споразумеят за това какво ще прави и няма да прави служебният кабинет, смята още съпредседателят на ДБ.

"Това, което трябва да направим обаче, е президентът Радев да няма легитимност, например, да реши да извади България от цяла Източна Европа. В момента, в който всички държавни глави на страните в Източна Европа осъждат действията на Русия по отношение на Украйна, за пореден път на много важен етап една-единствена България да не е там. Той няма тази легитимност да ни вади от нашия цивилизационен формат", бе категоричен Иванов.

И напомни, че ролята на президента по Конституция е да бъде медиатор, но не да управлява така все едно властта е негова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

6

ob1

04.10 2022 в 07:53

Изгубил се е в невероятния ти чувал, ордерче. Имало е твърде много рашистки трупове, през които да прегази и се е забавил.
Пък сашка я чакаме да каже с кого ще правят правителство герберастите, че нещо всичките възможности са невъзможности. Честита победа иначе :)

865

2

Constanza

03.10 2022 в 20:37

Да, престъпленията не се изкупват с покаяние. Има си наказателен кодекс.

12073

1

IvanofRumen

03.10 2022 в 20:16

Покаянието на Борисов минава през затвора. Всичко друго е реабилитация.