Quantcast

Президентът наложи вето на закона за Сметната палата

OFFNews Последна промяна на 09 април 2014 в 18:00 1153 3

Росен Плевнелиев.
Росен Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за Сметната палата.

В мотивите си държавният глава посочва, че е недопустимо Народното събрание да откаже да изпълни Конституцията и да възложи свое конституционно правомощие на Сметната палата - тя да определя организацията си на дейност.

Приетият от мнозинството в Народното събрание нормативен акт не предвижда броя на отделенията в Палатата и обхвата им на дейност, а възлага на членовете на Палатата в бъдеще сами да определят колко ще са отделенията. Липсва правна уредба - на всеки член ли ще бъде възложено да ръководи отделение, както и какви ще са правомощията по време и във връзка с извършваните одити на онези от членовете, които не ръководят отделения, аргументира се държавният глава.

Президентът не намира доводи как е определена числеността на органа Сметна палата именно на 9, а не, например, на 5, 7 или 11, при запазването на същите функционални одити - финансови одити, одити за съответствие при финансовото управление, одити на изпълнението и специфични одити.

Неприемливо е по време на икономическа криза да се увеличава ръководството на Сметната палата от 3 на 9 членове без визия на законодателя каква конкретна дейност ще извършва всеки един от тях и какви ще са отговорностите му. Произволното определяне на броя на ръководните длъжности в институцията, а впоследствие нагаждане на организацията на дейност според тези длъжности, не води до реформи и повишаване на ефективността на контрола. Не е ясно и откъде ще дойдат необходимите средства, за да се осигури по-големият финансов ресурс за заплати и материално обезпечаване на членовете, смята Росен Плевнелиев.

Недостатъците в правната уредба относно липсата на концепция за организацията на дейност на Палатата, включително и за числения й състав, създават съмнения, че законодателните промени се правят с цел овладяване на органа чрез назначаване на неговите членове на партийно-квотен принцип, отбелязват от прессекретариата на държавния глава.

Друго значимо несъвършенство на Закона, според Плевнелиев, е възможността за предсрочно прекратяване на мандат на председателя или на член на Палатата поради тежко нарушение на закона или на Етичния кодекс с решение на Народното събрание по мотивирано предложение на Сметната палата. Парламентът може да отстранява председателя или член на Палатата за неизпълнение на служебни задължения без изрично в Закона да е посочено кои нарушения са тежки. Непълнотата в правната уредба създава съмнения за възможно политическо вмешателство в дейността на органа и приеманите от него актове. По този начин не се гарантира на членовете на Сметната палата, че те ще вземат независими и законосъобразни решения. Така се обезсмисля въведената мандатност за членовете на органа, тъй като всеки от тях ще може да бъде сменен по всяко време, аргументира се президентът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2014 в 21:00

... па на тебе кой ти вика @Баш-майстор, съседката ли, оная грозната дебелана с ролките от третия етаж...

... хахахахахахахахаха

09.04 2014 в 20:53

ох грешко на природата
и това някои наричат президент ?

09.04 2014 в 19:11

... казАл съм му на чучеларски да ми намери виетнамски производител на папурести (еко) мухобойки - Два Вида...

1. модел "ВЕТО"
2. модел "НАТО"

... хахахахахахахаха

... за надлежно изтрепване на секви цръвени, преФръкващи "у Уево" инсекти и ИНЦЕСТИ (батбарабанчо)...

... хахахахахаха