Конституционният съд образува дело за указа на президента Росен Плевнелиев

Юлиан Христов 03 април 2014 в 13:40 1773 4

Конституционният съд образува днес конституционно дело по искане на депутати от Коалиция за България и БСП срещу указа на президента Росен Плевнелиев, с който той назначи членове на ЦИК.

Докладчик по делото е съдия Стефка Стоева.

Според искането на депутатите е президентският указ да бъде обявен за противоконституционен. Според него президентът не е спазил изискването на Изборния кодекс да се запази съотношението между парламентарно представените партии при назначаването на членове на ЦИК. Възраженията да депутатите от Коалиция за България и ДПС са свързани с това, че президентът е назначил членовете, съобразявайки се с целия състав на Комисията, като в бройката включва и постовете на председателя и зам.-председателите, които обаче се назначават от парламента.

"Извън рамките на своите компетенции президентът ревизира волята на законодателя. Доказателство за това се съдържа в съобщение на Прессекретариата на  държавния глава, публикувано на интернет страницата на Президентството, в  което се посочва, че „запазването на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася за целия състав на ЦИК", се казва в искането да депутатите. 

В искането се казва още, че разбиранията на държавния глава за плурализъм, справедливост и равнопоставеност се разминават с "разума и буквата на Изборния кодекс". 

"Президентът на Републиката не може да се поставя над закона. Няма никакво съмнение, че съгласно принципа на правовата държава всички държавни органи следва да спазват Конституцията и да действат законосъобразно", се казва в искането.

Евентуално произнасяне на съде в полза на народните представители е повод да бъде задействана процедура по импийчмънт на президента.  

Най-важното
Всички новини