Предаването на Цветан Василев е в ръцете на сръбския правосъден министър

Offnews 19 септември 2014 в 12:34 5058 5

Сотир Цацаров

Молбата за екстрадиция на Цветан Василев е пристигнала в Сърбия, след като вчера беше подписана от главния прокурор.

"Оттук-насетне всичко е в ръцете на сръбския съд", заяви пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.Той уточни, че процедурата по екстрадиция в Сърбия е по-различна. В момента повдигнатото обвинение на Цветан Василев е за съучастие в длъжностно присвояване в особено големи размери за близо 206 млн. лева.

Според процедурата българските власти са длъжни да изпратят описание на престъпленията, за които се иска екстрадиция, правната им характеристика и приложимите към тях законови разпоредби. Държавното обвинение изпраща също така и информация за исканото лице. 

След получаването на пакета документи от сръбските съдебни власти, компетентният съд разглежда и се произнася по същество на молбата за екстрадиция. Окончателното становище е на министъра на правосъдието на Република Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд.

Третата фаза на екстрадиционното производство е предаването на лицето – за което се уговаря дата, час и място.

„Това, което е в момента се предприема, е екстрадиционно производство, което вече е започнало с изпращането на молбата за екстрадация и придружаващите документи", каза Цацаров. Той обяви, че от българска страна е действано по-бързания начин.

Според Цацаров има два сюжета за развитие на казуса КТБ. Първият е фалит на банката "в определена среда поради лош практики или икономически проблеми".

"При това положение нещата следва да се развиват в нормалната логика. А тя е по Закона за гарантиране на влоговете на гражданите и мерките, които БНБ трябва да предприеме в ролята си на надзорник. Вторият сюжет обаче е далеч по-приложим за КТБ", смята Цацаров.

По думите му години наред банката е била обгрижвана и "държана под похлупак, създаден от държавата, от политически структури" и това е било удобно за всички. Това обаче е надскочило финансовите параметри на една банка, която се е превърнала в структура, "имаща досег с не малък брой политици, общественици, дори с представители на журналистическата гилдия".

"В този сценарий не може да се приложи предишният аршин, не може да се каже, че банката просто е фалирала", смята главният прокурор. Според него това положение няма начин за вложителите да бъде приложен нормалният закон. Ако държавата е отгледала тази практика и я е толерирала, то наистина няма гаранция за вложителите, смята Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови