Предаването на Цветан Василев е в ръцете на сръбския правосъден министър

Offnews Последна промяна на 19 септември 2014 в 12:34 4393 5

Сотир Цацаров

Молбата за екстрадиция на Цветан Василев е пристигнала в Сърбия, след като вчера беше подписана от главния прокурор.

"Оттук-насетне всичко е в ръцете на сръбския съд", заяви пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.Той уточни, че процедурата по екстрадиция в Сърбия е по-различна. В момента повдигнатото обвинение на Цветан Василев е за съучастие в длъжностно присвояване в особено големи размери за близо 206 млн. лева.

Според процедурата българските власти са длъжни да изпратят описание на престъпленията, за които се иска екстрадиция, правната им характеристика и приложимите към тях законови разпоредби. Държавното обвинение изпраща също така и информация за исканото лице. 

След получаването на пакета документи от сръбските съдебни власти, компетентният съд разглежда и се произнася по същество на молбата за екстрадиция. Окончателното становище е на министъра на правосъдието на Република Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд.

Третата фаза на екстрадиционното производство е предаването на лицето – за което се уговаря дата, час и място.

„Това, което е в момента се предприема, е екстрадиционно производство, което вече е започнало с изпращането на молбата за екстрадация и придружаващите документи", каза Цацаров. Той обяви, че от българска страна е действано по-бързания начин.

Според Цацаров има два сюжета за развитие на казуса КТБ. Първият е фалит на банката "в определена среда поради лош практики или икономически проблеми".

"При това положение нещата следва да се развиват в нормалната логика. А тя е по Закона за гарантиране на влоговете на гражданите и мерките, които БНБ трябва да предприеме в ролята си на надзорник. Вторият сюжет обаче е далеч по-приложим за КТБ", смята Цацаров.

По думите му години наред банката е била обгрижвана и "държана под похлупак, създаден от държавата, от политически структури" и това е било удобно за всички. Това обаче е надскочило финансовите параметри на една банка, която се е превърнала в структура, "имаща досег с не малък брой политици, общественици, дори с представители на журналистическата гилдия".

"В този сценарий не може да се приложи предишният аршин, не може да се каже, че банката просто е фалирала", смята главният прокурор. Според него това положение няма начин за вложителите да бъде приложен нормалният закон. Ако държавата е отгледала тази практика и я е толерирала, то наистина няма гаранция за вложителите, смята Сотир Цацаров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2014 в 14:04

За Главпрокурора: За нас ПРОСТИТЕ поданици на БГ чакаме отговор на въпроса: ЗАЩО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ отказа да екстрадира Надежда Георгиева?!?!?
Четем В ОТКАЗА на британския съд МОТИВ: „Особеното положение на БГглавпрокурора е, че дори и да има данни за извършено престъпление, никой не може да го проверява и да го разследва. Статутът на главния прокурор е проблем“.
Ам сЯ, ко праИм сЯ?!?!?!?

19.09 2014 в 13:48

А кой сложи шопара на тази длъжност (с цената на неимоверни напъни)- за по-късопаметните напомням - Боко ТИКВАТА. Следете движението на парите и нещата си идват на мястото.

19.09 2014 в 13:28

Цаца, ти затова ли реши да даваш нареждания и към банковата система, за да дадеш основание на Сръбския съд да заключи, че се месиш и застрашаваш Цветан Василев, та да може да го спаси ?

19.09 2014 в 13:26

Ние, ПРОСТИТЕ БГподаници, ПИТАМЕ Главпрокурора:
И какво ще се случи след ЯКИТЕ напъни на Главпрокурора за “арест” на Цв. Василев?
ПЪРВО, Колапса на КТБ настъпи след организирана от Главпрокурор и МВРПикчърс ювелирна акция на 13 юни в КТБ (многократно са показвани по ТV как е станало това), а по ТV се обявяваше с тъпани и фанфари “Полиция в КТБ”, ежечасно от 13юни в ТVновините с тъпани и цугтромбони внушаваха на БГ публиката да ИСТЕРЯСВА...
ВТОРО:
- Цв. Василев НЕ Е организирал БАНКОВАТА ПАНИКА на 13 юни, напротив – от 13-20 юни КТБ плаща на вложителите целия ЛИКВИДЕН РЕСУРС от 1.3 млрд съгл. З/за кред. организации. Като свършва лимита – КТБ се обръща към БНБ по чл. 33/ЗБНБ. Но БНБ в нарушение на чл. 33 о т к а з в а, страхува се от Главпрокурор!
- Иван Искров също НЕ Е организирал БАНКОВА паника “КТБ”. В този момент към БНБ от Главпрокурора бяха повдигнати някакви обвинения към Банков надзор и Управсъвета на БНБ се озърташе “ама, та”, т.е. БНБ бе БЛОКИРАНА от Главпрокурор. Този БЛОКАЖ на БНБ от Главпрокурора уплаши БНБ да даде подкрепа на КТБ.
КТБ е срината по изпитаната схема - БАНКА СЕ УБИВА КАТО МУХА - С ВЕСТНИК. М. юни 2014 г. в Булгаристан бе пусната в ход нова схема – УБИВАНЕ НА БАНКА с “ювелирна акция на 13 юни”КТБ” на Главпрокурор, МВРПикчърс и БНБ ... медии бяха изпреварени или слугуваха ... (ежечасно от 13юни в ТVновините с тъпани и цугтромбони внушаваха на БГ публиката да ИСТЕРЯСВА...).
ТРЕТО
ЗА ЩЕТАта на КТБ ще осъдят БГдържавата за вреди, и в Страсбург, и ТАЗИ ЩЕТА ще ПЛАТЯТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ !!!!!! (Някои с/у това рИват!) ДА ПОЧВАТ да рИват!


19.09 2014 в 13:03

ISKAT GO V BG, ZA DA MOGAT DA FALIRAT BANKATA - DOKATO GO NIAMA, NE MOGAT.
A VINATA ZA VSICHKO E NA NEDONOSCHETO ISKROV.

AKO SE VURNE - HEM IA FALIRAT, HEM GO NABEJDAVAT, A NEDONOCHETO OSTAVA V BIALO.