Цветан Василев обмисля варианта да иска политическо убежище (обновена)

OFFNews 18 септември 2014 в 13:46 6910 14

Цветан Василев

Снимка Николай Кръстев/БНР

Върху мен се оказва неуправляван по своята сила натиск.

Банкерът Цветан Василев обмисля варианта да иска политическо убежище в Сърбия. 

Това съобщава БНР като се позовава на думи на Василев, който днес се яви в полицейското управление, където трябва да се подписва всеки ден в изпълнение на наложената му мярка "подписка". 

"Върху мен се оказва неуправляван по своята сила политически натиск", казал Василев пред репортер на БНР. Банкерът обяснил, че е обмислял варианта за политическо убежище в Сърбия, но все още не е решил как да постъпи. Той потвърди, че процедурата по екстрадирането му официално е започнала и ще изчака да мине законовият срок. 

Василев обясни, че няма да се завърне доброволно в България и ще изчака цялата процедура по своята екстрадиция, която може да се проточи до една година.

"Нямам сигурност за нищо. Чувствам се предаден от всички", коментира още на влизане в управлението Василев, цитиран от ТВ7. Най-големите марионетки, според него, са управителят на БНБ Иван Искров и бившият премиер Пламен Орешарски.

Ако бъде екстрадиран от сръбските власти, банкерът Цветан Василев ще бъде задържан за 72 часа в ареста, стана ясно днес след заседание на Апелативния съд в София. 

Пред журналисти българският адвокат на банкера Константин Симеонов каза, че не поддържа връзка с него и не знае към момента какво прави клиентът му. 

„Не знам какво прави. Той е пълнолетен гражданин и би трябвало сам да си носи отговорността за нещата, които прави. Аз се занимавам с наказателното му дело и нямам намерение да му готвя, или нося закуска”, обясни пред журналисти Симеонов. По думите му комуникацията с клиента му е затруднена, защото има съмнения, че телефоните им се подслушват.

Адвокатът обясни още, че нужните документи за екстрадирането на Василев все още не са предоставени на сръбските власти. По думите му, въпреки това, процедурата вече е задействана. 

Днес стана ясно още, че от две седмици има сериозна заплаха за живота на Василев. Симеонов намекна, че информацията е оперативна. Въпреки заплахата обаче, Василев не се движи с охрана, а адвокатите му не са подавали жалба до полицията.

От думите на адвоката днес стана ясно още, че днешното съдебно решение, което е окончателно, сериозно ще се отрази на поведението на клиента му по процедурата за екстрадиране. Симеонов припомни, че готовността на банкера да дойде доброволно в България е обвързана именно със сваляне на 72-часовото му задържане, защото Василев имал друга работа - оздравяването на КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!