Правосъдното министерство ще улеснява даването на гражданство

OFFNews Последна промяна на 08 август 2017 в 15:41 7284 0

Правосъдното министерство ще улеснява даването на гражданство

Министерството на правосъдието е изготвило промени в наредбата за прилагане на закона за българското гражданство, с които ще се облекчи процедурата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. 

От кандидатите за българско гражданство няма се изисква удостоверение от Министерството на вътрешните работи за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България, както и документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски, е записано в промените, които бяха публикувани за обществено обсъждане.

В тях се предвижда също, ако промяната на имената на кандидата е извършена поради сключен граждански брак с български гражданин на територията на страната, кандидатът няма да представя и документ, удостоверяващ промяната на имената. 

Предвидено е още да отпадне изискването кандидатите да предоставят удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен с български гражданин на територията на България.

За обстоятелствата, за които отпада изискването за представяне на документи, ще се извършва служебна проверка от дирекция „Българско гражданство“ в Национална база данни „Население“, поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и в съответните бази данни, поддържани от дирекция „Миграция“ в Министерството на вътрешните работи и от Националната агенция за приходите.

Създават се и нови правила за приемането и регистрирането на молбите на кандидатите, според които интервюто с молителя се провежда при подаването на документите. По този начин ще се преодолее необосновано отлагане на провеждането на интервюто, което към момента се насрочва за почти година след подаването на документите.

Предвидено е неприключилите процедури по вече подадените и регистрирани молби и предложения, за които са насрочени дати и часове за интервю, да се довършват по досегашните условия и ред.

Текстовете привеждат Наредбата в съответствие със Закона за българското гражданство и оптимизиране на производството за промяна на българското гражданство чрез създаването на условия за спазване на законоустановените срокове за провеждането му, уточняват от правосъдното министерство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !