Правителството иска европрокуратурата да има разследващи полицаи у нас

Ружа Райчева 21 март 2022 в 23:20 4717 2

Правителството предлага европейската прокуратура да има собствена администрация и персонал у нас, включително разследващи полицаи и следователи, които да могат "най-оперативно и независимо" да провеждат необходимите разследвания.

Това съобщи говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова на брифинг в Министерски съвет тази вечер. След прибирането си от Гърция премиерът Кирил Петков разговаря с двама евродепутати от Европейската народна партия - Моника Холмайер и Йерун Ленарс. Те пристигнаха в България, за да разследват случая с арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горданов и PR-a на бившия премиер Севделина Арнаудова. По-рано днес Холмайер и Ленарс са се срещнали и с главния прокурор Иван Гешев.

Петков покани евродепутатите в МС, за да обсъди с тях "политиката на кабинета за нулева толерантност към корупцията, както и предприетите стъпки от правителството за утвърждаване на върховенството на правото и справедливост за всеки български гражданин."

По думите на Бориславова тази вечер двете страни са подчертали "изключително високото доверие в европрокуратурата и делегираните прокурори на България". 

"Премиерът лично увери, че ще направи всичко възможно европрокуратурата да работи безпроблемно на българска територия, включително чрез законодателни промени, които се надявам до седмица да представим. Единствената роля на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи", заяви тя. 

По време на срещата Кирил Петков е говорил за системните проблеми на българската правосъдна система и на българското управление на евросредства.

"В този ред на мисли бяха изложени факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и подозрителните кредити, раздавани от Българската банка за развитие. Министър-председателят разказа за ситуацията с язовирите и строежи без строителни разрешения, за ситуацията със строителството на АМ "Хемус", както и за поддръжката на републиканската пътна мрежа на стойност над 5 милиарда общо усвоени средства, за които няма проведени обществени поръчки", каза Лена Бориславова. 

Българското правителство е поело ангажимент да представи наскоро изготвен доклад на Министерство на финансите по отношение на системните недостатъци на одитните процедури, свързани с проверката по разходването на европейски средства.

Срещата на Кирил Петков, Бойко Рашков и евродепутатите Моника Холмайер и Йерун Ленарс продължава. 

По отношение на срещата в МС тази вечер депутатите от ЕНП са заявили, че са на неутрална мисия за изясняване на всички факти и обстоятелства и няма да дават изявления пред медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

22.03 2022 в 02:53

...ТЕЗИ И ДВАМАТА СА ОТ ЕНП,А ТОВА Е ГЛАВАТА НА ГУЩЕРА...
ГЕРБ СА ОПАШКАТА...

2051

1

Propaganda

22.03 2022 в 02:16

Това ще е нашето Избавление. Прееходът най-сетне ще приключи.

01. Всички слуги на масква вън или оковани доживот.
02.герберастите.
03.доган.

Това е.

 
X

Да помогнем на украинските деца!