Повдигнати кръстовища, училищен транспорт, по-малко коли в центъра: идеите на кандидат-кметовете за трафика в София

Мая Младенова 11 октомври 2019 в 13:29 2932 0

Намаляване на автомобилите в центъра на столицата, "по-безконфликтни" кръстовища и варианти за облекчаване на трафика около училищата и градините - това са част от идеите, които петимата водещи кандидат-кметове на София предложиха на публичен дебат за пътната безопасност в града.

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Мая Манолова (независим кандидат), Борислав Игнатов (Демократична България), Борис Бонев ("Спаси София")  и Ангел Джамбазки (ВМРО) описаха как ще разрешат проблемите с трафика на дискусия, организирана от Института по пътна безопасност в Интер Експо Център. Регламентът на дебата изискваше всеки кандидат да предлага само конкретни стъпки, като не повтаря вече изказаните от опонентите.

Настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова описа предприетите досега мерки и акцентира върху няколко посоки, в които трябва да се работи: ограничаване на движението, въвеждане на успокоени зони, осветени пешеходни пътеки, повдигнати пешеходни пътеки, технологични движения, обучение - особено на децата. 

В допълнение към постоянната комисия по пътна безопасност, създадохме експертен съвет по пътна безопасност, в който поканихме експерти и НПО. Така Столична община стана първата, която възложи външен одит и обследване на осем кръстовища пилотно, посочи Фандъкова. 

"Бих илюстрирала ефективността на мерките досега с броя на жертвите на ПТП, контрира Мая Манолова. - За съжаление, броят им расте от 32-ма през 2017-а, на 53-ма през 2018-а, а за тази година жертвите вече са над 60."

Тя обяви, че би въвела одит на проектите за изграждане на нови елементи в транспортна инфраструктура, т.е. на проектно ниво да има одит за безопасност. "Ако беше направен такъв одит на елементите за безопасност на "Граф Игнатиев", след поставянето на "перките на акулите" нямаше да има толкова случаи на пребили се граждани", заяви Манолова. Тя подчерта и важността от по-надеждна пътна маркировка, която особено нощем често е невидима.

Кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов предложи София да последва европейските практики за подобряване на безопасността на движението. Той даде пример с подхода на шведската столица Стокхолм, където целта е нула наранявания в градска среда. Това би могло да се постигне, като се промени философията и се приеме, че в градската среда не шофьорите, а средата е отговорна за безопасността. Т.е. общината има ангажимент да няма места с липса на видимост, да направи повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки за по-голяма безопасност и др. Според Игнатов трябва да се обединят и осъвременят генералният план за организация на движението и транспортния-комуникационният план.

Според Ангел Джамбазки от ВМРО една от основните цели в тази посока е да се изтласкат автомобилите от центъра на столицата и да се организира движението така, че да стане ненужно те да влизат там. В кварталите не трябва да има състезателни писти, трябва да няма опасни кръстовища, а центърът да е зона главно за градския транспорт и пешеходци, смята кандидатът.

Борис Бонев от "Спаси София" посочи като необходими мерки повдигнати пешеходни пътеки срещу високите скорости, както и по-усилено сътрудничество с полицията. Общината "да зависне в офиса на СДВР и да настоява за повече камери и полицаи", предлага той. Според него е нужно да се обърне пирамидата и приоритет в транспортната политика да станат пешеходците и велосипедистите.

Че организацията на движението трябва да се съобрази с хората с увреждания и майките с колички, настоя и Мая Манолова. За тази цел цел трябва скосени тротоари и достъпна среда, посочи тя. Тя избори още свои предложения: велосипедните алеи да се свържат и да се осигури безопасно пресичане на велосипедистите, условията на труд в градския транспорт да се подобрят, да се реорганизира пресичането по ЖП релсите на гара "Подуяне" заради затворени подлези, да се премести в средата на пътното платно буслентата по бул. "Ал. Малинов", която сега на всеки 200 м се пресича от кръстовища и светофари.

Борислав Игнатов се застъпи за реогранизация на ЦГМ (Центъра за градска мобилност". Според него той трябва да отговаря за всички нива, свързани с трафика - вкл. за метрото, движението на пожарна, линейки, КАТ.

Кандидатът на "Демократична България" предлага 10 минути безплатен престой в синя и зелена зона за шофьорите, спрели за кратък ангажимент - да изчакат или оставят някого, да отскочат до магазин и пр. Той показа и малък картонен часовник, който може да се постави на стъклото на автомобила и шофьорът с него да укаже на инспекторите в колко часа е спрял там.

Борис Бонев предложи ЦГМ да се обедини със софийския "Метрополитен" (софийското метро), да се изградят монтажни паркинги, за да има повече паркоместа в кварталите. "Сега в "Люлин" и в "Младост" децата са на платното, а колите са на тротоарите", отбеляза той.

Според Ангел Джамбазки общественият транспорт трябва да е "господар на центъра" - да има предимството да се движи в отделни коридори, за да стане предпочитано средство за придвижване. "ЖП рингът" около столицата трябва да се съчетае с метрото и останалия градски транспорт, за да могат идващите в столицата хора от близките населени места да не идват с автомобили, смята Джамбазки.

По примера на кмета на Стара Загора и ние в Столична община настояване общински служители, не само МВР, да могат да налагат глоби, а средствата от тях да остават в общината, обяви Йорданка Фандъкова.

Мая Манолова подчерта, че към разрешителните за строеж трябва да се прави обследване и моделиране на трафика. Досега това се заобикаляше, като апартаменти се представяха за ателиета и така намаляваше броят на жилищата в сградата. Сега пък гаражни клетки се представят за такива на две нива, обясни кандидатката.

Ангел Джамбазки предлага столицата да осигури училищен транспорт по квартали, на базата на въведеното вече райониране на училищата. Така родителите няма да е нужно да водят децата си с автомобили и трафикът ще се облекчи, смята той.

Борис Бонев предлага вместо досегашните три институции, които контролират паркирането сега в зависимост от това къде е то, това задължение да остане само на Общинска полиция. Той предлага около училищата да се обособят специални места за кратък престой на автомобили за родителите, които спират за минути да оставят и вземат децата си. Той ще поиска експертна помощ от кметствата на Прага, Будапеща и Варшава. Планира и закупуване на неколкостотин нископодови трамваи и автобуси.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови