Порицание, разкаяние и минимална пенсия 250 лв. от юли след снощния скандал в парламента

Спас Гърневски се извини за "Червени боклуци" в пленарна зала

Георги А. Ангелов Последна промяна на 04 декември 2019 в 12:20 3022 2

Спас Гърневски

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски бе наказан с порицание от председателят на парламента Цвета Караянчева заради скандалите в пленарна зала във вторник вечерта, а самият той се разкая. Тогава бившият син кмет на Пловдив се провикна „червени боклуци“ към депутатите на БСП, които бяха окупирали трибуната на пленарна зала.

Те протестираха, че председателстващият заседанието Емил Христов не допусна искането им предложението за 300 лв. минимална пенсия да бъде гласувано поименно и извънредното заседание на което се гласуваше бюджетът на ДОО за следващата година.

Тази сутрин Гърневски се извини от парламеннартаната трибуна. „Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да правя“, каза Гърневски. „През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това“. „Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам“, завърши леко двузначно Гърневски.

Караянчева каза в началото на заседанието, че наказанието на Гърневски е обсъдено на председателски съвет. БСП обаче настоя Гърневски да бъде отстранен от минимум едно заседание заради "Червени боклуци". „Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля също да бъда наказан“, каза още Свиленски, който беше един от най-шумните социлисти настояващи за поименно гласуване. „По-важното е, че Спас Гърневски е член на Комисията по парламентарна етика“, отбеляза Свиленски.

Караянчева след това свика нов председателски съвет по искане на председателя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, която призова да не руши имиджа на парламента с караници в залата.

„Не беше постигнато единодушие за наказанието на Спас Гърневски и то остава порицание“, заключи Караянчева след почивката.„Хубавото е, че се разбрахме за едно. Оттук нататък от залата да отсъства езикът на омразата, да не се използват обидни квалификации и за всяка лично аз поемам ангажимента да наказвам народните представители с цялата строгост на правилника“, каза Караянчева.

Караянчева допусна до гласуване предложението на БСП и Атака за поименно гласуване на текстовете за минималната пенсия, след като вчера Христов не направи това, но то бе отхвърлено. 

В крайна сметка депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв. От 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

Първоначалното предложение за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. бе за 234, 12 лв., но между двете четения от управляващата коалиция предложиха 250 лв.

БСП и ДПС поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари, но и техните предложения бяха отхвърлени. В ДПС бяха сметнали, че за това ще са нужни само 80 млн. лв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7823

2

kokoten

04.12 2019 в 16:38

Всъщност по-голямата част от червените боклуци седят в дясната част на залата(разбирай ГЕРБ),самия Спас също се е обоклучил с пламенни стихотворения за БКП,така че,наказанието е правилно,не може да се обиждат за щяло и нещяло колегите от собствената група....тъпото си е тъпо,ама не съвсем.....там е,където има келепир.....

2300

1

квазимодо

04.12 2019 в 12:45

Г-н Гърневски просто не знаел че те това го пазят в тайна. Макар всички да го знаят.