ГЕРБ и Патриотите се договориха: 250 лв. минимална пенсия, първият ден от болничния да не се плаща

Бедните деца задължително на детска градина, държавата ще поема таксата

OFFNews 14 ноември 2019 в 14:49 4773 0

Политическо решение за вдигане на минималната пенсия на 250 лева от 1 юли 2020 г. е било взето днес на коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Това съобщи на брифинг в Народното събрание лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

В момента минималната пенсия е 219 лева.

На съвета на коалицията са обсъдени и други промени, залегнали в коалиционното споразумение.

Една от тях е първият ден от болничния вече да не се заплаща. В момента първите три дни болничен се поемат от работодателя (осигурителя), като той заплаща 70% от среднодневното възнаграждение. Остатъкът от болничните се заплаща от НОИ. Предложението на управляващата коалиция, което е било одобрено и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, е първият ден да е за сметка на служителя.

Тези предложения още не са залегнали в законодателната база. Плановете са това да се случи бързо, между двете четения на бюджета, и да влязат в сила още от 1 януари 2020 г.

Друго предложение на коалицията е децата на 4, 5 и 6 години от "ниските социални слоеве" да ходят задължително на детска градина, като държавата покрие таксата, съобщи Симеонов.

ГЕРБ и Обединените патриоти са постигнали и съгласие за създаване на фонд за изграждане на нови градини и училища. Той ще бъде финансиран със 70 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови