Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Политически реакции след отказа на президента да участва в срещата на НАТО

OFFNews 27 юни 2024 в 18:24 3073 2

Президентството

Снимка Архив

Отказът на президента Румен Радев да участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон отприщи политически коментари.  

Отказът на Румен Радев да поеме отговорността да оглави делегацията на България на Срещата на върха на НАТО е потвърждение на това, за което предупреждавах многократно - неговите позиции обслужват чужди, а не националните български интереси и са подчинени на зависимости и връзки на Изток, обратно на евроатлантическите ценности и принципи, обяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

По думите му с измисленото "различни виждания", бягство в чужбина, когато НАТО заседава в София и още подобни примери, Радев играе двойна, лицемерна игра.

"Радев последователно и демонстративно се опитва да отклони България от нейните ангажименти и да я дестабилизира, прокарвайки руското влияние и пропаганда в този критичен за сигурността на Европа и света момент. Последователната позиция на евроатлантическото мнозинство в предходните парламенти на страната в подкрепа за Украйна срещу непредизвиканата агресия на Русия и лоялността на България към Алианса не може да бъде компрометирана в името на лични интереси и политически амбиции. Заиграването с картата на сигурността и внушаването на страхове у хората е крах за високата институция на президент и злоупотреба с доверието на хората", изтъква Пеевски.

Бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев смята, че постъпката на президента е правилна, защото Радев няма нищо общо с НАТО.

"Докато е президент на страната, винаги е обслужвал интересите на Путин, саботирайки по всякакъв начин активната роля на България в подкрепата към Украйна да отблъсне руския агресор. Радев е един от малкото президенти, които така и не посетиха Киев, а на срещите на НАТО е възприеман като троянски кон, а не като надежден партньор на най-важния фланг на НАТО днес", изтъква Мирчев.

И допълва, че Радев саботира възможността България да замени старо съветско въоръжение за западно, когато имаше възможност това да се случи. Освен това "роди и мега далаверата "Боташ", обслужвайки руските, но не и българските интереси". Според Мирчев дипломатическите усилия на Радев се заключават в ретранслация на опорките на Кремъл, предизвиквайки шок в ЕС и НАТО.

"Радев винаги е бил пропутински политик с натовски камуфлаж. Жега е и днес отново е решил да свали натовския камуфлаж, за да лъсне отдолу евразийската му същност", посочва още той.

Силно смущаващ е отказът на президента Румен Радев да ръководи българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това увеличава усещането за политическа криза в страната - за различия в позициите на основните държавни институции, коментира и бившият министър на отбраната и ексдепутат от БСП Ангел Найденов пред БНР.

"След информацията за приета от Министерски съвет рамкова позиция на страната, очевидно готвена без предварителни консултации или ако е имало такива, е било игнорирано мнението на държавния глава. Не е особена изненада, че президентът Радев изразява несъгласие с някои от тези позиции", добави той.

Найденов посочи, че не очаква промяна в рамковата позиция на България до срещата във Вашингтон и не мисли, че президентът ще промени своята позиция по отношение на Украйна.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    210

    2

    Telluris Malus

    27.06 2024 в 19:48

    Хвърчилков няма да ръси руска пропаганда на срещата на НАТО.

    4038

    1

    Moirae

    27.06 2024 в 18:28

    Благодаря, че цитирахте хибридния агент Пеевски за неговата позиция по въпроса.
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов