Подписали сме чуден договор - чужд газ може да пуснем, може и да не пуснем по "Южен поток"

Нели Чолашка Последна промяна на 19 май 2014 в 18:19 8557 16

Мартин Димитров

По тръбите на "Южен поток" можа де бъде допуснат пренос на газ от държави извън Русия, може и да не бъде допуснат.

Това съобщи Мартин Димитров от Реформаторския блок в интервю за bTV. Като доказателство той представи протокола за развитие на проекта "Южен поток", пописан между БЕХ и "Газпром". Получил го е по Закона за достъп до обществена информация.

В него е записан, че може да се договори пускането на газ от други страни, но може и да не се договори. За всеки конкретен случай ще трябва да молим руснаците, смята Мартин Димитров. 

Това е все едно в договора с работодателя ни да пише, че може да ни плаща заплата, но може и да не ни плаща, даде пример той.

По думите му този договор с "Газпром" означава скъп газ за България и през следващите години. Под въпрос е и преноса на български газ по тръбите на "Южен поток".

Ако беше предвидена възможност за задължителен достъп до тръбите за трети страни, можем да купуваме газ от десетки страни, като избираме най-евтиния, коментира още Димитров.

Той напомни, че плащаме най-скъпо за газ в целия ЕС, защото нямаме избор в момента.

Реформаторите не са срещу проекта "Южен поток", но смятат, че в момента той се прави по най-грешния начин.

Наскоро от Блока показаха писмо, изпратено от изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев до енергийния министър Драгомир Стойнев. Писмото, изпратено на 13 декември 2013 г., гласи:

„Изпращаме на Вашето внимание Решение на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД, с което се препоръчва на МИЕ на Междуведомствената Работна група по Проект Южен поток да бъдат разгледани предложенията за законодателни промени, направени от „Южен поток България“ АД, с отразени в тях предложения на БЕХ ЕАД, както и предложенията, направени от Sout Stream Transport BV, отнасящи се за морската част на Проекта Южен поток.“ (Публикуваме цитата без редакторска намеса - бел. ред.)

В писмото, член по член, са предложени корекциите в Закона за енергетиката, които изключват българския участък от тръбата на „Южен поток“ от европейското законодателство.

OFFNews разполага и с протокола, подписан между БЕХ и "Газпром":

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.05 2014 в 22:24

Руснаците/олигархичните фирми на пУтин/точно това искат,през тръбата да минава само руски газ,така тази хитра хрътка ще заобиколи Украйна/за да я накаже/,а за нас ще продава газ на високи цени защото винаги сме му били васали!А за шистовия газ нещо станахме всички много компетентни,колко било вредно за природата ни,а че се правят по тази технология проучвания още от живково време...никой не говори за това.И в морето английска компания откри газ,но го консервираха,да не би да настъпим интересите на хитрата хрътка пУтин!

19.05 2014 в 22:17

... даааааа, на тия с конете метан не им липсва... даже и в буркани си го затварят за през зимата...

... хахахахахахахахаха

... само ми кажи, защо деба тая тъбица минава баш през сондажите (българския участък) в Черно море... ай сиктир!

... хахахахахахахахаха

19.05 2014 в 21:57

Ми естествено, че може да бъде пуснат или да не бъде пуснат чужд газ. Ако някой иска да си пусне газта през Южен поток ще трябва да плати съответната такса за използване на съоръжение, което не е негово, а освен това няма как да се осигури дебит над определени количества за чужд газ, защото такива съоръжения се строят с цел пренос на собствен, а не на чужд газ иш в тази връзка се проектират за конкретен дебит, като се оставя някакъв резерв отгоре !!! Все едно аз да си построя язовир и някой да ме критикува, че имам някакви изисквания към посетителите на язовира - колко риба могат да ловят и при какви условия, къде могат да къмпингуват и при какви условия или пък да открия бензиностанция и някой да ме критикува защо продавам горива и смазочни материали само от един доставчик !!!

А да си представяме, че имаме газ е много различно от това да имаме газ. Може би имаме шистов газ, но аз лично не бих желал да унищожиме природата си за пари.

19.05 2014 в 21:06

... а защо не си представиш, че с в бегето просто има газ???

... и, че москаляците не ни дават да го разработваме... м!

19.05 2014 в 20:34

Това не е вярно!

Ние имаме геополитическо значение, което тази тръба ни дава.

Този и останалите неолиберали сугестират страхове - типично за тяхната олигархия, защото не е в техен интерес.

Те искат да добиват с фракинг, защото това им носи рендити.

19.05 2014 в 20:33

... братската руска газ е еФтина!

... производствено струва 20 долара, а ни я продават за 550 ... и освентова плащаме по тази цена за Договорено количество, което е 5 пъти! по-голямао от Реалната консумация... здравствуйте братушки... и коспод да ви награди по "заслуги"...

... хахахахахахахаха

... ще има реконструкция на "Альошата"... вместо шпагин занапред ще държи ... газопровод...

... хахахахахахахаха

... хахахахахахахаха

19.05 2014 в 20:29

До № 8: До колкото знам неолиберали има в други партии...И да си пуснем руските олигарси тогава,че и без това с руския газ само ние го плащаме най-скъпо..и после "мир на праха ни"

19.05 2014 в 20:21

Да цитираш Апостола в един глобализиран, неолиберален, либертански свят, в който развиващите се капиталистически страни са донор на ресурси и финансови капитали под формата на оздравителни, помощни кредити е неуместно!

Именно тези, като този клепар неолиберал на снимката са виновни за окаяното положение ни.

Използуваха разпада на Социализма, за да разградят държавата и да я направят това, което е.

19.05 2014 в 20:15

... устата на един неолиберал и провален политик, тарикат, работещ в ИПИ, какъвто е Мартин Димитров, подлога на Олигархията на САЩ и Западна Европа.

Единственото, което го интересува като неолиберал е как да докара американски и канадски концерни да дупчат, тровят и изкарват шистов газ и да го продават на скъпи цени на обикновените граждани и да им прибират парите като обясняват, че моделът им пак не проработил, щото държавата все още била силна и им пречела на модели да проработи.

Другото, което го интересува като неолиберал е как да развива Rent seeking, да прави лобиизъм в полза на демократично спонсориращите го неолиберални олигарси от "демократичния", измислен свят на американската олигархия, както и да приватизира и краде малкото останали държавни предприятия в полза на спонсориращата го американска либертанска олигархия.

19.05 2014 в 20:15

До № 5: Имам едно въпросче-кой финансира кампанията на бАреков,че сам се перчи/също като бОйко бОрисов/,че наел в Стара Загора зала за 1500 души.Колко струват наемите за такива зали ,на всякъде където ходи?Колко струват кебапчетата,които "лично"пече?Накрая ,колко струват обещанията му,че ако народът го прати в Европейския парламент,щял да увеличи минималната заплата до минималната европейска заплата?Защо не обяснява как ще стане това ,като икономиката ни е в ръцете на олигарсите и бере душа?Има и още подобни простотии ,които разправя на ошашавения електорат..а от къде пари?