Подписали сме чуден договор - чужд газ може да пуснем, може и да не пуснем по "Южен поток"

Нели Чолашка 19 май 2014 в 18:19 9059 16

Мартин Димитров

По тръбите на "Южен поток" можа де бъде допуснат пренос на газ от държави извън Русия, може и да не бъде допуснат.

Това съобщи Мартин Димитров от Реформаторския блок в интервю за bTV. Като доказателство той представи протокола за развитие на проекта "Южен поток", пописан между БЕХ и "Газпром". Получил го е по Закона за достъп до обществена информация.

В него е записан, че може да се договори пускането на газ от други страни, но може и да не се договори. За всеки конкретен случай ще трябва да молим руснаците, смята Мартин Димитров. 

Това е все едно в договора с работодателя ни да пише, че може да ни плаща заплата, но може и да не ни плаща, даде пример той.

По думите му този договор с "Газпром" означава скъп газ за България и през следващите години. Под въпрос е и преноса на български газ по тръбите на "Южен поток".

Ако беше предвидена възможност за задължителен достъп до тръбите за трети страни, можем да купуваме газ от десетки страни, като избираме най-евтиния, коментира още Димитров.

Той напомни, че плащаме най-скъпо за газ в целия ЕС, защото нямаме избор в момента.

Реформаторите не са срещу проекта "Южен поток", но смятат, че в момента той се прави по най-грешния начин.

Наскоро от Блока показаха писмо, изпратено от изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев до енергийния министър Драгомир Стойнев. Писмото, изпратено на 13 декември 2013 г., гласи:

„Изпращаме на Вашето внимание Решение на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД, с което се препоръчва на МИЕ на Междуведомствената Работна група по Проект Южен поток да бъдат разгледани предложенията за законодателни промени, направени от „Южен поток България“ АД, с отразени в тях предложения на БЕХ ЕАД, както и предложенията, направени от Sout Stream Transport BV, отнасящи се за морската част на Проекта Южен поток.“ (Публикуваме цитата без редакторска намеса - бел. ред.)

В писмото, член по член, са предложени корекциите в Закона за енергетиката, които изключват българския участък от тръбата на „Южен поток“ от европейското законодателство.

OFFNews разполага и с протокола, подписан между БЕХ и "Газпром":

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!