По повод деня на Конституцията: ДПС нахока президента, БСП - управляващите

Антония Чорева 13 юли 2016 в 11:30 2371 2

ДПС и БСП се активираха по повод 25 години от приемането на Конституцията на България и изчетоха от парламентарната трибуна дълги декларации. Двете партии, независимо една от друга, бяха написали декларации, в които като цяло казваха, че българската Конституция е много добра, но не се спазва от властимащите.

„Новата Конституция създаде нова държава, но законите се погазват. Демокрацията не е даденост, трябва да се отстояват”, декларира Мустафа Карадайъ и направи преход от темата за Конституцията към предстоящите президентски избори.

Лидерът на ДПС е категоричен, че трябва да се престане с политическите експерименти да се изградят ясни цели и принципи какъв да е българският президент и добави, че той трябва да е това, което сегашният президент Росен Плевнелиев не е. Той не е отстоявал Конституцията, националните интереси и е имал партийни пристрастия по време на управлението си.

Според ДПС новият български президент трябва да е демократ, да е социален и да отстоява обществените интереси по отношение на Европейския съюз и НАТО.

Карадайъ призова партиите да си обявят кандидатите за президент навреме, за да има възможност обществото да ги обмисли. Приказки на фона на това, че самите ДПС още не са заявили кандидатура за президент на изборите.

По повод деня на Конституцията ДПС призова партиите да я спазват и да са отговорни на изборите, за да може да се избере президент, добър за всички български граждани.

След ДПС с декларация излязоха и БСП. Депутатът Янаки Стоилов прочете, че България се е отклонила от правовата държава, а дясната управляваща партия работи, легитимирайки се с Конституцията, но управляват, както си знаят, без да я спазват.

„Ако днес много неща в България не са наред, то не е заради Конституцията, а въпреки нея”, каза още Стоилов.

Европейските фондове са се превърнали в основни приходноизточници, а приватизациите и концесиите не отговарят на конституционните стандарти, злоупотребява се с власт, смятат още от партия БСП лява България.

Недостатъците на управлението и злоупотребите на властта дискредитират самата Конституция, каза още Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

13.07 2016 в 12:16

Добрутро,пророк Елияу! Откога приказвам тия работи, ама кой да слуша. Като махнем плявата остава това - от създаването на тази конституция всяка партия на власт се опитва да я прескача, заобикаля, погазва и въобще преебава. Турците да си спомнят блатото три-пет-осем и да си траят. Да не споменаваме, че бяха създадени в нарушение на конституцията. За най-капиталистическата партия (БСП) дори няма да споменавам - техните предшественици приеха това правно недоносче.

На Мустафа ага - чок селям на майка му. Кво е това социален президент, бе кьопекоолу? Какво социално може да има на празно място? Ако социално значи обществено, да не би да иска президент за общо (обществено) ползване?

И аз кво се пенявим. Майната им!

Поздрав!

20374

1

Стринка Минка

13.07 2016 в 12:13

Изпитваме съмнение че този на снимката може да прочете и разбере българската конституция, но е възможно да е преверена вече на турски.