По-добре да бяхме издигнали пироман за шеф на пожарната

Георги Савчев 28 септември 2017 в 20:13 14568 10

Снимка ГЕРБ - пресцентър

Антон Тодоров

Антон Тодоров се разглежда като възможната номинация на ГЕРБ за председател на Комисията по досиетата. Колегите изцяло са солидарни с евентуалното решение, което имаме в нашата парламентарна група, съобщи тази вечер пред БНТ Цветан Цветанов.

Няма да коментирам тази тема до сряда, когато е крайният срок за внасяне на кандидатурите, заяви от своя страна по-рано днес Антон Тодоров.

Лансирането на името на политолога за шеф на Комисията по досиетата провокира недоволство в социалните мрежи.

Бях с Антон Тодоров в някакво ТВ студио, май в предизборната кампания през 2015 г. Не знам как разговорът завъртя към Фандъкова и Антон Тодоров взе нещо да обяснява за болестта й, което беше просташко, най-малкото защото тя не бе там. После се обърна към мен и изтресе "Вие би трябвало да разбирате, и Вашата майка почина от тази болест". Никога не съм изпадал в такъв ступор в ТВ студио, разказа днес бившият депутат Георги Кадиев.

Нагази с кални ботуши не просто в личното ми пространство, а и в това на майка ми. Попитах го откъде знае и защо се бърка в това. Ухили се точно като ченге, демонстриращо информираността си. Това е последният човек, който да бъде издигнат за шеф на Комисия по досиетата, която ние издържаме с данъците си, заяви Кадиев.

Информацията може да се използва за политически рекет

Няма как да коментирам конкретно име, докато няма официална номинация, обаче от практиката на Комисията по досиетата, вече 10 години, от това, че тя започна от нулата, но създаде един авторитет и уважение на хората, не произведе нито един скандал, създаде един архив от над 15 километра, мога да кажа какви трябва да бъдат хората в нея и какъв трябва да бъде председателят. Председателят на Комисията трябва да бъде уважаван и морален човек, с авторитет и политическа хигиена, заяви пред OFFNews Екатерина Бончева, която два мандата е член на Комисията по досиетата.

Добре е да е експерт, но още по-важно е да не употребява документите за лична или партийна изгода, защото тогава информацията, която се съдържа в тях, ще служи за политически рекет. Другото, което е много важно, е да психологически устойчив и независим в поведението си. Опасявам се, че ако тези над 15 километра документи, които ние сме събрали за тези 10 години и с които никога не сме спекулирали, попаднат в ръцете на човек, който не притежава тези качества, то все едно е - както каза един колега - да назначиш пироман за шеф на пожарната, добави тя.

A БСП внесе законопроект за закрила на ДС

Бончева коментира и законопроекта за закриване на Комисията по досиетата, внесен в деловодството на парламента от БСП.

Това не е първото предложение на БСП, която криейки се зад идеята за Институт за национална памет, иска да закрие Комисията. Това не е законопроект за Институт за национална памет, а законопроект за закрила на ДС. В него фигурират такива текстове: този законопроект трябва да запази честта и достойнството на служилите за сигурността на България и техните наследници. В крайна сметка кой е служил за сигурността на комунистическа България и кои са тези техни наследници, чиято чест и достойнство трябва да се опазва? Още повече, че законът, по който ние работим, по никакъв начин не нарушава която и била чест и достойнство, заяви Бончева.

Законопроектът на БСП може да ни върне там, където бяхме 1990 г. - да сложи кръст на всичко, което сме направили до този момент, защото той променя механизма на проверка, отпада задължителната проверка, зачертава публичните длъжности и публичните дейности - тоест ние вече няма да разбираме кой ни управлява и кой говори, защото ние даваме тази информация, коментира Екатерина Бончева.

Освен това законопроектът на БСП е срещу най-категоричния белег за принадлежност към ДС - регистрационните картони и регистрационните дневници, които доказват категорично кой е служил на ДС. Да не говорим за субективните моменти, като този например - че партии и други организации по свое усмотрение могат да казват: този ще проверим, този няма да проверим, което е нищо повече от политически рекет. Това са само част от моите бележки по този законопроект, но въобще не се учудвам, че той е такъв, след като под него стои подписа на Таско Ерменков, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11851

11

Дядо Кольо

05.10 2017 в 21:23

Предлагам тези, които участват в управлението на държавата, предварително и периодично да преминават психо тест и ако имат отклонения от нормите, да вървят на 4ти километър. Сега тези избиратели, които все още гледат телевизии, се раздвояват тях ли да следят или онези от някакъв си биг ли, вип ли брадър. П.П. Да управляваш един камион се иска освидетелстване от психиатър, а да управляваш държава - не. Кое е по-важно?

16193

10

SC

29.09 2017 в 22:37

Пишете по-тихо, че Тодоров ви чете постовете! После да не се изненадате като Кадиев...

8408

8

tomysbg

29.09 2017 в 12:45

Коритаров го изрови от някъде преди години

9118

7

Christina Ostrikova

29.09 2017 в 10:18

Помните ли какво стана, когато назначиха Делян Пеевски за шеф на ДАНС? Трябва ли да изтърпим и тази гнус????

17156

6

aviatora

29.09 2017 в 08:40

Избирайте си още герберската мафия да ви управлява, ама такъв матриала ни.

20699

4

Новак

28.09 2017 в 23:10

#1, авторът не е лично засегнат, а цитира Кадиев.
Ти продължавай да не се засягаш и когато такива като тоя навлязат в твоя живот може би също няма да има кой да се впечатли.
Герберастията върна комунизма в най-мръсния му вариант - прости, амбициозни и безскрупулни некадърници. А такива като #1 не се впечатляват.

10564

2

ultra-73

28.09 2017 в 22:46

#01 - Авторът не знам дали е "лично засегнат" и дали е "обективен", но г-жа Е.Бончева, със сигурност Е!!! А някой изобщо и въобще, спомня ли си кога и откъде се появи този телевизионен борец за документална справедливост-А. Тодоров и как и по какви неведоми и незнайни пътища, се оказа предложен и приет за депутат от ГЕРБ?!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки