Площадът и Брюксел казваме едно и също: Върховенство на закона! Стоп на кражбите! Първата стъпка е оставка на Борисов

OFFNews 20 юли 2020 в 09:47 4968 2

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Софийският площад и Брюксел казват едно и също: върховенство на закона и спиране на кражбите на обществени средства. Само българското правителство не участва в този дебат, а в Брюксел Борисов доказа, че е безполезен за страната ни.

Първата стъпка за преговори с цел постигане на национално съгласие за излизането от тази криза е оставката му.

Това заяви евродепутатът Радан Кънев пред bTV в коментар за мащабното обществено недоволство и протестите на хората по улиците на столицата, в страната и на сънародниците ни извън нея.

"Става дума за едно много сериозно, много широко обществено недоволство, което променя българската политика. Дали управляващите ще го чуят, дали ще се съобразят, дали ще се опитат да спасят стратегически себе си, като чуят гласа на голяма част от хората - това аз не мога да кажат", каза Кънев, според когото "обществените настроения са радикално променени".

"Има нови консенсуси в обществото, насочени към нов вид политика, както в сферата на върховенството на закона - конкретно в разбирането за отношенията между прокуратурата и другите институции, така и по отношение на начина, по който се разходват публичните средства: за спиране на системното им източване, или както казвам и аз, и повечето хора на улицата - кражба на обществени средства".

"Да, ходя на протести, срещам много приятели там. С някои от тях сме по тръгнали по протести от 89-а година, като 14-, 15-годишни, и не сме спрели" - сподели евродепутатът, който сега наблюдава на площадите "едно цяло ново поколение от хора, които на последните големи протести през 2013-а са били много малки, някои непълнолетни, някои - малолетни".

"Те съставляват голямото и силното ядро на мащабния протест, който се случва в момента.

Те са били деца, когато България влиза в ЕС. Те са изцяло формирани като граждани на европейска България. Те разбират дебата в Европа. Те разглеждат политическите спорове в България през европейска перспектива, по един нов - по-скоро непознат за моето поколение - начин", отбеляза той.

Твърденията, че протестите са платени и обидите към протестиращите той коментира така:

"От 89-а започват историите с "лумпени", "бандити". "Хлебарки" ни бяха нарекли един път през 90-а година. "Платени" бяха нарекли стотиците хиляди гладни българи, които излязохме през 97-ма, когато беше 3 долара заплатата и нямаше мляко за децата.

Не, не виждам платени.

И на тези хора, които развиват тази грозна пропаганда вече 30 години, една и съща мракобесна тоталитарна пропаганда, трябва да им кажа някой път да отидат на голям протест, да усетят енергията на хората и да разберат, че дори да има някакви маргинални групи, агитки, някой платен, той въобще не може да бъде забелязан в едно множество от 50 или 80 хил. души, водени от искрен гняв и - което е много характерно за младите - ентусиазъм за промяна.

Аз много рядко съм виждал протест с толкова градивен дневен ред, хора, които толкова ясно искат нещо добро за нацията си си и толкова ясно знаят какво искат".

На въпрос президента Радев ли защитават протестиращите Кънев отвърна:

"Не съм го видял. Видял съм друго. Видях хора с много десни убеждения, с безапелационно десни убеждения. Хора потомствени антикомунисти, които обаче излязоха да защитят една българска институция. Хора като мен, които не са гласували за господин Радев на миналите избори, но когато видят някаква новосъздадена силова група около главния прокурор с външен вид и маниер на поведение на мутренски бригади от 90-те да нахлува в сградата на администрацията на президента, ги обзема истински гняв, истински страх докъде е стигнал институционалният разпад и институционалната война, която господин Гешев започна от първия ден на мандата си".

Това събужда страх. Хубавото е, че страхът ни много лесно се преобразува в позитивно желание за промяна, коментира още Радан Кънев.

На премиерския призив за консолидация той отговори така:

"Аз съм привърженик на това да се прояви хладнокръвие, да има преговори, да се търси национална стратегия за излизане от тази криза и да се търси национално съгласие. Първата стъпка за преговори е оставката на господин Борисов. Ако той говори за консолидация, трябва да е пределно наясно, че пътят за национално съгласие минава през неговото оттегляне и през изоставяне на опитите да се направи някакъв ажиотаж за ново правителство в този парламент".

Според евродепутата Борисов през последния уикенд в Брюксел, когато се преговаряше за разпределението на парите за възстановяване от кризата, Борисов "много ясно показа, че той е изчерпан откъм полезност за България".

"Неговото присъствие на тези изключително тежки преговори е символично, неуместно, той не е защитил България, не е представил в България позицията, която ще защити в Брюксел".

Българите не знаем какво означават преговорите там за нас, защото "Борисов не е казал с каква програма отива. Два месеца, откакто Комисията представи плана. Преди два месеца във Вашето студио като депутат от Демократична България, казах: "Дайте да седнем, да работим по националния план за възстановяване, за да знаем какво защитаваме там".

Парадоксът е, че дебатът в Брюксел - за върховенството на закона, веднъж, и за контрола на обществените средства, за това те да се харчат наистина за модернизация, наистина за позеленяване на икономиката, а не за кражби - и този на българския площад са два идентични дебата. Ние, на площада, и ние, в Брюксел, казваме едно и също: върховенство на закона и строг контрол за уместни инвестиции и модернизация. Само българското правителство не участва в този дебат!".

На въпрос каква договорена сума за възстановяване би била успех за България Кънев отговори:

"Успехът за България не се мери в суми. Тези пари, ако не отидат за реална модернизация на икономиката, ако не отидат за адаптация към Зелената сделка, защото тя ще се случи, ако не отидат за приоритетите, свързани с промяна на правовия ред в България, за да не бъдат откраднати, тогава няма значение колко са. Важни са посоките. Пак казвам: една и съща е посоката в Брюксел и на софийския площад".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

20.07 2020 в 12:12

Много добре, г-н Кънев!

"Борисов "много ясно показа, че той е изчерпан откъм полезност за България"."

Може и по-кратко - Боклук!