Плевнелиев реабилитира шеф на ДАНС, подал оставка заради "Тановгейт"

OFFNews 24 януари 2012 в 23:50 2398 0

Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

Цветлин Йовчев става началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава подписа днес указа за назначаването му. 47-годишният Йовчев е назначен за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" малко след като правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов встъпва в длъжност. Указът за назначаването му е разписан от президента Георги Първанов на на 10 август 2009 година по предложение на Министерския съвет. Подава оставка на 16 февруари 2011 година, разписана на следващия ден от премиера Бойко Борисов. Мотивите му, разпространени в съобщение от пресслужбата на Министерски съвет, са:

оценката ви (на Бойко Борисов - бел. ред.) като министър-председател за цялостната дейност на ръководената от мен Държавна агенция "Национална сигурност"; неколкократно изразеното недоверие като председател на ДАНС; неоправдаване на очакванията ви по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно следва да върши агенцията, съгласно действащия в момента Закон за ДАНС.

С оставката си Йовчев поема отговорност за бушуващия скандал, станал популярен като "Тановгейт", с публично огласените от в. "Галерия" записи на телефонни разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с с бившия му заместник Антоний Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов. Записите извадиха и думите на Борисов към Танов, че премиерът обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата" (бизнесмена Михаил Михов – един от собствениците на пивоварна "Леденика" – проверявана от митниците за укрит акциз – бел. ред.). Самият Михов почина няколко месеца по-късно от инфаркт. Няколко месеца след оставката му като председател на ДАНС Йовчев стана съветник на премиера Борисов. Ден преди назначаването на Йовчев за началник на кабинета на президента - в понеделник, 23 януари 2012 година, Софийската градска прокуратура спря разследването на т. нар. "Тановгейт". Официалният мотив: не може да бъде открит извършителят. С днешните си укази Плевнелиев назначи още Екатерина Захариева (бивш зам.-министър на регионалното развитие) за главен секретар, Мария Иванова (пресаташето му като министър) за прессекретар, Елица Николова за секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктурата и Петя Тянкова и Росен Кожухаров за секретари по правните въпроси. Кожухаров е от екипа на бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси. Президентът Росен Плевневлиев ще има 11 секретари - с 6 по-малко от предшественика си Георги Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови