Плевнелиев не иска националисти в правителството и предсрочни избори

Владимир Йончев 16 октомври 2016 в 09:57 10092 25

Президентът Росен Плевнелиев не смята, че Патриотичният фронт би бил по-добър партньор в управлението на ГЕРБ отколкото Реформаторския блок и не иска предсрочни избори, дори и Цецка Цачева да загуби. Това се разбра от разбра от интервю на държавния глава пред бТВ.

"В коалицията има проблеми, но не приемам това държавата да се тласка към нестабилност. Приветствах създаването на коалицията и по средата на управлението е нормално да се преосмисли постигнатото. Нормално е да има различни позиции, но не ни отива сами да се тласнем към извънредна нестабилност. Не искам да говорим за формули 3:5:8. Искам да виждаме ясни ангажименти и пълни мандати на правителства", каза Плевнелиев. 

След това държавният глава недвусмислено посочи, че Патриотичният фронт е неприемлив за него партньор на ГЕРБ в управлението на страната. Плевнелиев направи разлика между патриоти и националисти. Посочи че патриоти има във всички партии и че държавата ни се нуждае от патриоти. В лицето на Патриотичния фронт обаче той виждал не патриоти, а националисти. 

"Националистите за мен по-скоро са под въпрос", каза държавният глава.

Плевнелиев посочи и че се гордее, че е различен президент от Първанов и че не е участвал в политически инженеринг.

По въпроса с опцията "Не подкрепям никого" държавният глава подчерта, че има очевиден проблем, който трябва да бъде решен час по-скоро.

"Ще сезирам Конституционния съд, ако няма промяна", заяви категорично президентът. 

Плевнелиев призова целия ни политически елит да си даде сметка защо доверието на хората спада все повече.

"Направих две служебни правителства, натрупах опит, но не искам да правя трето. Ще ми се да не се обвързват президентските избори с предсрочни парламентарни", посочи той.

Плевнелиев обясни заявката на премиера Бойко Борисов да даде оставка, ако кандидат-президентът на ГЕРБ загуби още на първия тур.

"Виждаме се и си говорим по телефона с премиера Борисов. Той си има аргументи. Премиерът е горд мовек, състезателен човек и иска да печели битки. Проявявам разбиране, но гледам на държавата като цяло и не искам правителството да падне, който и да спечели", каза още държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че по много въпроси е имал различия с Борисов, но че не е допуснал те да прераснат в институционална война.

"Имали сме несъгласия по много въпроси. Наложих вето на изборното законодателство, но парламентът не се съобрази с него", припомни Плевнелиев.

Той подчерта и че позициите между него и Борисов за политиката ни към Кремъл са крайно различни.

"Не съм ястреб, а човек с позиция. Правя разлика между руския президент и руския народ", каза още Плевнелиев.

Държавният глава отново подчерта, че причините му да не поиска втори президентски мандат са лични и че дори и да е имал категоричната подкрепа на ГЕРБ е нямало да се кандидатира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови