Плевнелиев лично си поискал 1 млн. от държавата

OFFNews 09 септември 2014 в 08:32 4763 21

Президентът Росен Плевнелиев сам поискал да увеличат бюджета му с 980 000 лв., пише „Преса“.

В писмо до заместник финансовия министър Кирил Ананиев от 2 септември държавният глава обяснява, че администрацията му спешно се нуждае от средствата. Три дни по-късно проектът на финансовото министерство вече е готов и ресорният министър Румен Порожанов предлага кабинетът да даде допълнителни пари на Плевнелиев.

С исканата сума бюджетът на президентството ще стане най-големият от началото на мандата на Плевнелиев. В Закона за бюджета за 2014 г. е записано, че са предвидени 5,569 млн. лв. Така сега сумата ще набъбне на 6,549 млн. лв. В мотивите на финансовото министерство за осигуряването на ресурси е записано, че 179 хил. лв. са необходими за разходи за персонал заради законодателни промени, а 801 хил. лв. са за финансиране на международната програма на президента и за посрещане на чужди делегации и гости.

На заседанието си в сряда кабинетът на Георги Близнашки ще одобри отпускането на общо 6 млн. лв. допълнителни разходи по бюджетите на президента, Съвета за електронни медии (СЕМ) и Българската национална телевизия (БНТ).

Президентът и вицепрезидентката Маргарита Попова останали без средства за пътуване, става ясно от поректа на постановлението. За да изпълнят международната си програма до края на годината, за двамата са необходими допълнително 801 хил. лв. Други 179 000 лв. са заделени в графата "разходи за персонал".

Бюджетът на президента беше орязан с 12%. През 2013 година парите за президентската администрация бяха 6.3 млн. лв. За 2014 г. те бяха орязани със 767 000 лв.

Исканото попълнение в бюджета сега възлиза общо на 980 хил. лв.

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и на СЕМ, който се нуждае от още 105 хил. лв. за издръжка и осъществяване на мониторинг на дейността на доставчиците на медийни услуги. Най-голямата част от отпуснатите пари отиват в БНТ - пет милиона лева са необходими на държавната телевизия за цифровизацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!