Плевнелиев: Христо Иванов постигна много

OFFNews 10 декември 2015 в 14:19 3538 1

Плевнелиев: Христо Иванов постигна много

Снимка БГНЕС

Приетите от мнозинството в парламента промени в Конституцията показаха каква е волята на 43-ото Народно събрание да адресира дълбоките проблеми на системата на правораздаване в България и да ги решава.

Това коментира държавният глава Росен Плевнелиев по повод приетите на второ гласуване от Народното събрание промени в основния закон.

„Свидетели сме само на една първа стъпка и се надявам, че няма да спрем дотук. Ще работя реформите в съдебната система да продължат. Надявам се това, което беше прието, макар не в пълния му и очакван от гражданите вид, да послужи като една основа за следващи законодателни промени. Някои детайли изискват много по-задълбочен дебат и регламентация на законодателно ниво“, коментира президентът в отговор на журналистически въпрос след официалните си разговори с президента на Словашката република.

Държавният глава припомни призива си към народните представители - още преди първото гласуване на промените в Конституцията - да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа.

По повод оставката на министъра на правосъдието президентът Росен Плевнелиев даде висока оценка на работата на Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство, назначено от държавния глава през 2014 година.

„Дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи. Христо Иванов постигна много. Успя да наложи като централна и незаобиколима за българското общество темата за съдебната реформа. Благодаря му за това и съм сигурен, въпреки изненадващата му оставка, че той ще продължи да работи и ще бъде посветен на тази реформа, която като вицепремиер и министър на правосъдието изготви и инициира и която се надявам да бъде доведена до успешен край“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови