Quantcast

Френският посланик: До вчера имахте министър, който искаше реформа. Притеснени сме

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2015 в 10:18 15483 21

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан

"В Париж са притеснени. Очакваме реформи. Правителството на Франция очаква да има система, която да осигурява, че магистратите – прокурорите и съдиите – са независими хора, които решават."

Това заяви посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю за Нова тв тази сутрин в коментар за отхвърлената от Народното събрание съдебна реформа, която предвиждаше въвеждането на парламентарен контрол върху работата на главния прокурор. След гласуването министърът на правосъдието Христо Иванов и тримата му заместник-министри подадоха оставки, които същия ден бяха приети от министър-председателя Бойко Борисов.

"До вчера имаше една явна политическа воля в правителството да се реформира съдебната система. Ние знаехме, че със сигурност имаше един министър, който искаше една реформа. Сега има съмнения, но ще видим. Ще има нов министър", заяви посланикът.

Подобно изказване направи също днес и холандският посланик в България.

"Беше предвидено тази реформа на конституцията да е първата степен и да има други закони. Но не съм аз човекът, който ще каже какви да са текстовете. Трябва да видим дали те ще доведат България до целта - независими съдии, независими прокурори... Това, което очакваме е бъдещият министър да продължава в тази посока – да се създаде независима и контролирана съдебна система, трябва да сме сигурни, че този ВСС работи."

Защо посланиците понякога говорят за реформата в България, попита Ксавие Лапер дьо Кабан и отговори: "Когато България се присъедини към ЕС преди почти 8 години, другите държави членки и ЕК мислеха, че България не е готова в областта на правовата държава и че трябва да се създаде механизъм за оценка и сътрудничество, да помагаме на българските власти да реформират съдебната система и най-накрая вашата страна да стане функционираща правова държава. Казусът "Белведере", по който бях интервюиран миналата година, е перфектен пример за факта, че в България не е имало никаква реформа от 7 години".

За Румяна Ченалова, сравнена тогава от самия него с една от "гнилите ябълки" на съдебната система, днес посланикът заяви:

„Ченалова беше един инструмент. Може би е била в тази схема на корупция в съдебната система. Тя беше уволнена, опраскана, както се казва на български. Естествено, не знаех тази дума преди няколко седмици. Тази бивша съдийка казва много интересни неща – например, че бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева е била под натиска на хора с влияние. Като че ли съдиите днес не са независими хора. Би трябвало да знаем дали съдебната система работи или това, което казва Ченалова е пълна лъжа. Трябва да се разследва”, коментира още френският посланик.

"Това ми е интересно на мен и моите колеги от ЕС, защото ЕС е свободно пространство, т.е. трябва да има доверие между нас, че правилата, директивите, които са нашето общо право, се прилагат във всяка страна. Това значи, че трябва да сме сигурни, че продуктите, които са произведени в България и пътуват без контрол във Франция, са били проконтролирани в България и ако не са били, че ще има съд и че съдебната система функционира. Трябва да сме сигурни, че хората, които пътуват, не са престъпници."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2015 в 11:16

А ВИЕ,Г-Н ПОСЛАНИК,ТРЯБВАШЕ ДО СЕГА ДА РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ,НЕ Й ПУКА ЗА ТОВА...ДАЛИ СТЕ ПРИТЕСНЕНИ! ПРОСТО НЕ ТРЯБВАШЕ ДА КОНТАКТУВАТЕ С ТЯХ,А НЕ ДА ГИ ПОДКРЕПЯТЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ,В ИМЕТО НА...УЖ НЯКАКВИ РЕФОРМИ! ЗАЩОТО ТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ,НЕ САМО НА НАС,НО И...НА ВАС! И ДОКАТО НИЕ СМЕ БЕЗСИЛНИ ДА ИМ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИМ...ВИЕ НЕ СТЕ,НО НЕ ИСКАТЕ!?ЗАЩО!?

11.12 2015 в 01:07

ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДА КАКВО СТАВА В ПАРИЖ ЗАРАДИ ТЕХНИТЕ РЕФОРМИ ДОКАРАХМЕ ДА БЪДАТ УБИТИ НЕВИННИ ХОРА

10.12 2015 в 21:48

ЗАПАДНЯЦИТЕ изпитват неква НОСТАЛГИЯ към СЕДЕРАСТИЯТА, обаче всуе. Синята помия беше изметена от българският народ в КАНАВКАТА НА ИСТОРИЯТА. И правилно - бандата на Костича (The Blue Dream Killer from Dragalevzi) докара народа само НИСКИ ДОХОДИ и ВИСОКИ ЦЕНИ.

Остатъците от тея същите обаче се присламчиха ЛУКАВО в коалиция с ГЕРБ, с коварната цел да ОВЛАДЕЯТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА зад гърба на премиера БОЙКО БОРИСОВ. Еми не успяха, и сега вият на умряло. Хак да им е!

Още когато протестуиращите свалиха Орешарски беше ясно, че СЕДЕРАСТИЯТА се готви да яхне съдебната реформа с властолюбиви цели. Омерзен съм.

10.12 2015 в 18:12

До 1-5Мхм/.Тя тиквата е в Брюксел евродепутат и нищо ще направи така че да ни спрат всичко

10.12 2015 в 17:40

Посланикът греши. Не са 7 годините без реформа.
Тази пролет станаха 10 години откакто сме обещали, че влизаме в ЕС под условие да си оправим съдебната система и вътрешните работи (присъединителният договор беше подписан през 2005). А в мониторинговият доклад същата есен се казва: "От четири години се изпълнява стратегия на реформа... Досега влиянието на реформата върху ефикасността на съдебната система остава ограничено..."
Тоест вече 14 години само имитираме реформа.

10.12 2015 в 16:05

Ние пък се притесняваме, че Льо-Пен печели на изборите у вас. Ама никой не ни пита...

10.12 2015 в 14:31

Спрете еврофондовете на тиквата, недейте само да приказвате!!!

10.12 2015 в 14:09

Не се притеснвай Гоце има опит. Агентите са печени типове имаме си и партийна секретарка, която съди хора защото я наричали партийна секретарка. Те са готови за борба с корупцията

10.12 2015 в 12:46

Гледам какво става и си мисля следното: Има ли друга държава, която да се управлява под натиска на посланици? Съдебната система е прогнила, но не е начинът промените да се случват под лобистки интереси. В България политиката се прокарва от групи, щедро финансирани от Русия, САЩ или ЕС. А българското къде е? Най-добре сами може да си оправим къщичката. Излезте на протест с искане за задължителна проверка с детектор на лъжата на всеки магистрат и полицай на всеки 6 месеца. Въпросите може да формулира обществото. Който не издържи детектора, чийто резултати трябва да са публични - вън! Това трябва да е закона и ще действа повече от всякакви реформи на Иванов, Кънев и останалите!

10.12 2015 в 11:38

Някой ще ми обясни ли ЗАЩО се говори че гл.прокурор остава май силната фигура,при положение че съдиите и прокурорите са 14 съдии на 11 прокурора,ако се гледа така.В случая се явява че съдиите са доста повече,с 3 гласа повече от прокурорите!
А и да ме убеждава някой че прокуратурата е корумпирана,а съдът не.Значи не е гледал колко бандити са пуснати от съда!