Съюзът на съдиите: Политиците показаха, че независима съдебна система е нежелана

OFFNews 10 декември 2015 в 13:57 3710 1

Съюзът на съдиите: Политиците показаха, че независима съдебна система е нежелана

Снимка БГНЕС, архив

Вместо подкрепа, мнозинството в Парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България.

Това се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите в България по повод гласуването на промените в Конституцията, заради което правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка

В писмото се посочва, че за първи път правосъден министър е застанал зад реформа, която има смисъл: 

За първи път в новата българска история имахме министър на правосъдието, който заедно с екип, амбициран да се справи с горните проблеми, се зае с тежката задача да въведе на конституционно, а сетне и на законодателно ниво механизми, гарантиращи истинската независимост на съдебната власт, с които да може да се противодейства на възможните към момента зависимости, двоен стандарт и прокарване на политически и лобистки интереси. Вместо подкрепа, мнозинството в Парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България.

Според позицията на съдиите с решението си парламентът е подменил очакваните промени. Въведените в последния момент "корекции" няма да доведат до реална промяна и няма да гарантират върховенството на закона и независимостта на съдиите. Те са категорични, че разпределението на квотите в двете новосъздадени колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) се свежда до независимостта на съда от политиците и вмешателството им в прокуратурата: 

Отговорът е, че ще зависим от случайността. А не бива, защото правораздаването трябва да е честно и безпристрастно. И съобразено единствено със закона и доказателствата по делото. То не може и не бива да зависи от ничии интереси и никой гражданин не бива да бъде толериран пред друг, никой не бива да бъде  прикриван, ако е престъпил закона, защото всички са равни пред него. Всички искаме да има ефективни разследвания на корупцията и справедливи санкции за тези, които извършват престъпления и увреждат обществения интерес. Само мотивирани, принципни и независими съдии и прокурори могат да обезпечат по-добро, по-качествено, обективно и справедливо правосъдие, което би било и очакваният и видим ефект на съдебна реформа в страната ни.

Съдиите предупреждават, че обществото ще плати "скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция,
съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено" в негов интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!