Втори посланик от ЕС: Съжалявам за оставката на министър Иванов

Според Том ван Оорсхот промените в конституцията са първа стъпка към реформата

OFFNews 10 декември 2015 в 11:16 8454 14

Холандският посланик: Съжалявам за оставката на министър Иванов

Снимка БГНЕС, архив

Посланикът на Холандия Том ван Оорсхот.

Промените в конституцията, които бяха приети от парламента в сряда, са първа стъпка към реформата в съдебната система. Това смята посланикът на Холандия у нас Том ван Оорсхот. В интервю за БНР той коментира вчерашната оставка на министъра на правосъдието Христо Иванов. Думите му бяха в унисон с казаното също тази сутрин от френския му колега Ксавие Лапер дьо Кабан.

"Ние съжаляваме за оставката на министър Иванов, разбираме аргументите му и уважаваме неговото решение. Ние се надяваме, че неговият наследник ще продължи промените, които бяха започнати от парламента, защото е от особено значение да имаме приемственост", каза посланикът. 

Том ван Оорсхот обясни, че Холандия следи отблизо процесите, свързани със съдебната реформа. По думите му тя е от особено значение за демократичното развитие и икономиката на една държава. 

"И за това е от особено значение проблемите в законодателството да бъдат преодолени. Европейската комисия, посредством своя механизъм за сътрудничество и проверка, показа известни липси в законодателството в България. На базата на тези доклади министърът на правосъдието подготви много добра стратегия, която да нанесе необходимите промени и тази стратегия, която беше приета на първо четене и подкрепена от нас", обясни посланикът.

Според него гласуваните на второ четене промени са стъпка в посока на реформата. "Няма време за губене защото България се нуждае и заслужава по-добро върховенство на закона, заслужава независима правосъдна система, заслужава ефективна борба с корупцията, включително и на най-високо ниво и заслужава да има борба с организираната престъпност. Отговорност на българското правителство е да предложи тази стратегия и тя да стимулира икономическото развитие, от което България има нужда и от която цялото българско население би спечелило", обясни Том ван Оорсхот

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!