Петков при учредяването на партия ПП: Ще си тръгнем по-бедни, отколкото влязохме в политиката (видео)

Ако това е цената - майната му, няма да има стабилност, няма да има дълголетие. Важното е, че сме направили само правилните неща, заяви премиерът

Рени Петрова 15 април 2022 в 19:28 5844 1

Премиерът и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще си тръгнат (членовете на партията - бел. ред.) по-бедни, отколкото са влезли в политиката. 

На учредяването на партията в Пловдив Петков заяви, че когато е видял присъстващите в залата (по думите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев около 1000 души- бел. ред.), си е казал, че има смисъл от това, което правят. 

"Това, което научихме много бързо, е, че сами не можем. Няма как да стане само с ентусиазъм, но колкото повече сме, толкова повече промяната започва да се случва", допълни министър-председателят. 

Той изтъкна, че всяка сутрин се събужда с "всякакви идиотии": Чета по ... ужасяващи неща и се питам защо сме такива мазохисти. Обаче от време на време се случва нещо - например реформа за здравеопазването и си казвам, че за заради това си заслужава".

От думите на Петков стана ясно, че е водил "лична битка с един мафиот на морето", пращал е писма до институции.

"Но сега играта приключи - дюните на Корал са спасени", обяви той, а присъстващите в залата му ръкопляскаха. 

Премиерът добави, че както при първата работа, така и при първите 100 дни на правителството е нормално да се допускат грешки, но тези, които не трябва да допускат, са решения, които са знаели, че са грешни, но са ги направили.

Петков каза още, че политиката е мръсно действие и че ако трябва да рискуват да не са успешни, стабилни, дълголетни - "майната му, но да направим само правилните неща". 

Пред журналисти Кирил Петков заяви, че не е задължително всички министри от квотата на Продължаваме промяната да заемат ръководни позиции в новоучредената партия: „Някои хора не искат да са в политиката, но да симпатизират“.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който е съпредседател на "Продължаваме промяната", заяви, че са се присъединили към първия служебен кабинет на президента Румен Радев, защото една "малка група" си присвоила властта и я използвала за собствени цели. 

"Никога не съм си мислил, че ще стана член на партия, камо ли да я основавам (...) Тази група така е организирала правилата на играта - или им помагаш да крадат, или напускаш страната. Имаше тук-там няколко индустрии, които живеехме в малък кръг, напълно изолирани", каза още той. 

По думите му така тази политика е изгонила 800 000 души за 10 г. и определи това като най-голямата загуба за България.

"Затова се присъединихме към първия кабинет, сложихме каските и имаше 20-ина човека достатъчно луди, които скочиха с нас, без да знаят дали ще е успешно и дали ще катастрофираме челно. Оказа се що-годе успешно", каза още Василев.

Той обясни как са се събрали 7 души на основаването на "Продължаваме промяната", от 7 са станали един автобус с хора, а сега - на учредяването на партията, около 1000. 

"Всеки един от вас според мен е тук, не за да уреди живота си, а защото е оставил на страна малко по-скопоен живот с идеята, че ако не си помогнем, няма кой.  Ако ние не оправим страната, няма да има какво да оставим на следващото поколение", добави вицепремиерът. 

Според Василев на тях се е паднала честта да сложат гумени ботуши, лопати и фадроми и да започнат да чистят.

"Истината е, че има мърсотия. Хората в Народното събрание се допират до нея всеки ден, а чистенето не е чиста работа. Някой обаче трябва да я свърши, в процеса трябва да отпушим неща, които са затлачвани с десетилетия и това отнема време, кураж, нерви", бе категоричен Асен Василев. 

Съпредседателят на партията благодари на трите партии-мандатоносителите - Волт, СЕК и "Социалдемократи". 

След като двамата говориха, в залата беше пуснато видео, с което от "Продължаваме промяната" представят приоритетите си. 

"Започнахме с една мечта - България да бъде прекрасно място, правителството да не ни краде, полицията да защитава добрите, а прокуратурата да обвинява лошите. През последните 10 г. имаше кражби, толериране на престъпността и безправие (...), задуши се развитието на страната ни" - това бяха само част нещата, споменати във видеото. 

На него имаше кадри на главния прокурор Иван Гешев, бившия премиер Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски, арестите на демонстранти от протестите през 2020 г., "чекмеджето", както и красиви места от България. Клипът завърши с кадри от избирането на правителството "Петков" на 13 декември 2021 г.:

"Целта ни е да променим всичко това и да заемем своето достойно място при европейските народи. Това е промяната, от която всички честни хора имаме нужда. Промяната, която дойде след протестите на младите свободни българи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови