Петков повтори условията ни към Македония пред Шолц, канцлерът настоя за съгласие за старт на преговорите

OFFNews 11 юни 2022 в 15:09 6614 4

Кирил Петков и Олаф Шолц

Снимка Министерски съвет/пресцентър

Премиерът Кирил Петков и германският канцлер Олаф Шолц

Министър-председателят Кирил Петков повтори пред канцлера на Германия Олаф Шолц трите условия на България към Северна Македония. "Настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започването на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания", заяви от своя страна Шолц.

Германският канцлер е в София, където се срещна с премира, а по-късно ще проведе среща и с президента Румен Радев. Шолц и Петков дадоха съвместна пресконференция в Министерския съвет. 

"Република Севрена Македония трябва да има сигурна европейска перспектива. Подкрепям това, че Македония трябва да изпълни всички условия за започване на преговори за членство в ЕС", заяви германският канцлер.

Шолц допълни, че има голямо общо разбиране затова какъв трябва да бъде резултатът, проблемът е как ще се стигне до този резултат. "Човек никога не знае какъв ще бъде изходът накрая, но всички полагат големи усилия. Вярвам, че ще бъде постигнат напредък. Струват си всички усилия, за да постигнем резултат", каза още той. 

"Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, но нашият опит показва, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите.Смятам, че има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас до края на френското председателство и се надявам да постигнем напредък. Аз съм убеден, че заедно ние, европейците, носим отговорност за ЕС и за стабилността на Балканите. Важно е да използваме процеса на разширяване сега, в полза на Европа", добави канцлерът. 

Снимка: Министерски съвет/Пресцентър 

"България и Германия са стратегически партньори, търговският оборот между двете страни надхвърля 10 милиарда евро- това е най-големият наш партньор в Европейски съюз", заяви министър-председателят Кирил Петков.

По думите на Петков в днешната дискусия е продължена темата, че това стратегическо партньорство само може да се разширява.

"Обсъдихме енергийната независимост както на България и Германия, така и на целия ЕС", заяви премиерът. Според него е изказана обединена позиция, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност едновременно.

Петков допълни, че са обсъдени и стратегически теми за двете правителства, включително войната в Украйна, общата позиция на ЕС, както и "възможността обединени да работим заедно, за да преодолеем този проблем, който е надвисвал над цяла Европа"

По думите на премиера е изразена позиция, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на техния пък към ЕС. Темата за Северна Македония също беше обсъдена, обединихме се, че двете правителства продължават да работят в тази посока, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да напреднем, каза премиерът.

Това е първото двустранно посещение на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

4

Октим

12.06 2022 в 11:53

Навремето немците се смяха със сълзи, когато България бе предложена за член на ЕС. Сега за Македония (а и по-късно Албания) би трябвало да се задавят и задушат ... Пак от смях!

2115

1

Тролов

11.06 2022 в 16:38

Потомък на нацист и потомък на ДСагент обсъждат как да помогнат на Скопие за сметка на София