Патриотите предлагат създаване на 'езикова полиция'

OFFNews 14 юни 2018 в 14:40 2565 0

"Обединените патриоти" предлагат създаване на нов орган, който да следи за спазването на правилата на българския език и ще може да налага санкции. 

Те внесоха в деловодството на парламента проект за изцяло нов закон за българския език. С текстовете се създава Съвет за българския език, който "периодично ще контролира провеждането на държавната политика в областта на опазването, обогатяването и задължителното ползване на българския книжовен език".

Този съвет ще може да дава становища и за употребата на българския език в учебниците. Той ще действа като апелативен орган, санкциониращ държавни и общински ръководители.

Проектът въвежда глоби от 100 до 500 лв. за органите на изпълнителната, съдебната и местната власт, и доставчиците на медийни услуги, ако не използват българския книжовен език или не осъществяват контрол. Според проекта, при взаимодействие с държавните структури и публични прояви трябва да се ползва само български език, но за рекламна цел или с цел забавление се допуска употребата и на чужд език.

За издатели на учебници, речници и други учебни помагала, които нарушават нормите на българския език, глобите са по-солени: между 500 и 1000 лв. - за физически лица, и 1000 - 2000 лв. - за юридически лица.

При представянето на проекта за закон лидера на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров обяви, че "не всичко е туризъм" и обясни, че текстовете са е продиктувани от използването на други езици от институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !