Quantcast

Орешарски: Иска ми се да няма връзка между "Южен поток" и спрените европари

Нели Чолашка Последна промяна на 04 юни 2014 в 13:43 4971 13

Пламен Орешарски дава символичен старт на строителството на "Южен поток" в България преди година.

Иска ми се да няма такава връзка между изпълнението на проекта "Южен поток" и спрените европейски пари. Имам уверения от представители на Европейската комисия (EК), че няма такава връзка.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски на блицконтрола в парламента в отговор на въпрос на Павел Шопов от "Атака". 

"От определени кръгове се прави всичко възможно проектът "Южен поток" да не се състои. Подобно нещо се случваше, преди да се строи проектът "Белене". Има ли натиск и откъде? Има ли нещо общо между спрените европари и "Южен поток" и това не е ли опит за натиск да не се строи "Южен поток", попита Шопов.

Орешарски обяви, че вчера се запознал "много общо" със санкционната процедура по отношение на "Южен поток".

"Европейската комисия най-общо казано има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия на третия енергиен пакет. Ще припомня, че този договор беше подписан 2008 г., а третият енергиен пакет е приет 2010", коментира премиерът.

По думите му несъответствия комисията е установила при всички страни на пътя на "Южен поток".

Орешарски обяви, че кабинетът гледа много сериозно на коментарите на ЕК по санкционната процедура.

"Ще проучим внимателно, ще подготвим необходимите отговори. Ако установим нередности и отклонения, ще стартираме корекционни мерки, ще ползваме активно съдействието на експерти от комисията", обеща той. 

На въпроса за влияние и натиск, за да не случи проекта "Южен поток", Орешарски отговори, че публично се изказват различни тези от различни фактори и това е нормално при такъв голям проект.

Реализацията на този проект, в рамките на европейското законодателство, би била полезна за нашата страна, каза в заключение министър-председателят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2014 в 23:22

С Орешарски живеем в паралелни реалности. Аз виждам спрени еврофондове, неаргументирани милярдни държавни заеми без реформи, откровено източване на държавата, неработещи социални системи, напускащи инвеститори, компроментиране на европейския път на държавата ни. Той рапортува хиляди нови работни места, ефективни социални реформи и ефективна антикорупционна програма. Кой още им вярва и защо? Цената, която има да плащаме за пасивността си е висока и с дългосрочен ефект за компрометираната репутация на страната ни и зависимостите, в които ни обвързва всеки ден трайно това правителство. Трябва да обединим усилия и да спасим държавата си и живота ни тук .

04.06 2014 в 15:43

Ами връзката е, че и за двете неща сте некадърни и крадливи, Орешарски и шайка. Ако толкова искаха Южен Поток да се случи не можеше ли да действате малко по-тактически по въпроса?

04.06 2014 в 15:10

И на нас ни се искаше да си беше подал оставката до сега, ама...

04.06 2014 в 15:04

Хората ти го казаха в очите, че проблемът е "Южен поток", на него му се искало да не е. Абе, премиерът ни май верно е някакъв умствено изостанал.

04.06 2014 в 14:59

Орешарски ,иска се голяма смелост човек да каже каквото мисли. Бъди поне веднаж смел.

04.06 2014 в 14:55

Орехчето ще бъде строшено скоро.

04.06 2014 в 14:34

Абе то и аз искам двеста месечно естествено русо ма няма. Съд за тази пасмина. Искало му се, като дразниш чиновника и се мислиш за по - умен, а не си естествено че ще ти врътне кранчето. Ей малоумници докога ще ви плащаме за простотиите. Крайно време е да свалим тази пасмина дебили докато не са затрили окончално държавата.
Къде е прокуратурата защо не се самосезира за държавна измяна?

04.06 2014 в 14:26

... най-после в ЕК прочетаха приказката за лъжливото орешарче и разбраха поуката... а вие деца, разбрахте ли я...

... хахахахахаха

04.06 2014 в 14:15

Само с оставки няма да стане. присъде от минимум 10 години, пълен одит на имуществото и конфискация при разминаване с декларираните доходи. Най-добрият вариант е да ги избесим по лампите на цариргадско, но за съжаление сме закъснели с 25 години.