Орешарски: Иска ми се да няма връзка между "Южен поток" и спрените европари

Нели Чолашка 04 юни 2014 в 13:43 5597 13

Пламен Орешарски дава символичен старт на строителството на "Южен поток" в България преди година.

Иска ми се да няма такава връзка между изпълнението на проекта "Южен поток" и спрените европейски пари. Имам уверения от представители на Европейската комисия (EК), че няма такава връзка.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски на блицконтрола в парламента в отговор на въпрос на Павел Шопов от "Атака". 

"От определени кръгове се прави всичко възможно проектът "Южен поток" да не се състои. Подобно нещо се случваше, преди да се строи проектът "Белене". Има ли натиск и откъде? Има ли нещо общо между спрените европари и "Южен поток" и това не е ли опит за натиск да не се строи "Южен поток", попита Шопов.

Орешарски обяви, че вчера се запознал "много общо" със санкционната процедура по отношение на "Южен поток".

"Европейската комисия най-общо казано има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия на третия енергиен пакет. Ще припомня, че този договор беше подписан 2008 г., а третият енергиен пакет е приет 2010", коментира премиерът.

По думите му несъответствия комисията е установила при всички страни на пътя на "Южен поток".

Орешарски обяви, че кабинетът гледа много сериозно на коментарите на ЕК по санкционната процедура.

"Ще проучим внимателно, ще подготвим необходимите отговори. Ако установим нередности и отклонения, ще стартираме корекционни мерки, ще ползваме активно съдействието на експерти от комисията", обеща той. 

На въпроса за влияние и натиск, за да не случи проекта "Южен поток", Орешарски отговори, че публично се изказват различни тези от различни фактори и това е нормално при такъв голям проект.

Реализацията на този проект, в рамките на европейското законодателство, би била полезна за нашата страна, каза в заключение министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!