"Недоразумението Стойнев набута „Южен поток“ в задния двор на ЕК"

OFFNews 03 юни 2014 в 13:02 6751 19

Бойко Борисов

„Защо, бе, Орешарски, даде на Стойнев – това недоразумение, да прави конкурс за „Южен поток“? Защо не седна да му напишеш условията – да дойдат 20-30 фирми, да направите конкурса като хората и който спечели, спечели. Какви бяха тези първи заварки, пък копки, пък какво ли не. Защо един готов проект го набутахте в задния двор на ЕК? Аз щях да съм го подписал още миналия януари.“

Това заяви на пресконференция днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов бе свикал А-отбора си от бивши министри и експерти от миналия парламент. На масата за пресконференции до него седнаха бившият социален министър Тотю Младенов, бившият енергиен министър Делян Добрев, ексминистърът по европейските въпроси Томислав Дончев, един от здравните министри на Борисов Десислава Атанасова, председателят на икономическата комисия в миналия парламент Менда Стоянова и бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Темата на пресконференцията бяха шестте препоръки, които вчера ЕК отправи към България. Според Борисов чрез тях Брюксел е гласувал вот на недоверие към правителството на кабинета. По думите му препоръките се наричат така заради дипломатичния език на Брюксел, но всъщност представляват тежки критики. Борисов подчерта, че шестте точки „повтарят в пълния си обем“ и критиките на ГЕРБ към кабинета.

Особено критични от ГЕРБ са към случващото се с „Южен поток“, след като вчера Брюксел замрази проекта заради неизрядни обществени поръчки.

Борисов заяви, че в края на мандата му проектът е бил напълно готов и дори уговорен с руския президент Владимир Путин.

"Tова се бяхме разбрали с Путин, като беше в София, ясно и точно му обясних, затова и сега са ни добри отношенията.  От Бургас-Александруполис нямаме изгода, опасно е за околната среда, разбра ме. За АЕЦ "Белене" нямаме пари, разбра ме. "Южен потокЩ - дори след 25 години да почнем да печелим, пак е добре", разказа Борисов.

От ГЕРБ разкритикуваха кабинета за почти всички негови политики. Борисов заяви, че Орешарски води страната към катастрофа, защото увеличава прекомерни заемите на държавата.

„Няма разумен човек да му кажат, че не ти работи фирмата, но взимаш нови и нови кредити, а тя да не фалира. И чувам, че за утре за бюджетна комисия са подготвили нови над 3 млрд. лева да вземат. Не само вече сме катастрофирали, а и някой отива да ни натиска да ни доубие вътре, ако има случайно и ранен“, коментира утрешния дневен ред на финансовата комисия към парламента Борисов.

Според експремиера държавата вече е катастрофирала. По думите му след тежките критики на ЕК кредитният рейтинг на страната ще падне и тогава лихвите по кредитите за България ще се повишат.

„След 15-20 дни кредитният рейтинг на България ще падне. Падне ли кредитът, се качват лихвите по кредитите, сиреч – от джоба ни продължават да излизат пари, докато тези стоят. И тогава изобщо не виждам план, по който да се извади държавата от тази криза“, заяви Борисов.

Той предрече, че ако кабинетът остане до октомври, за България ще настане бедствие.

„Нищо не може да се направи вече, това е катастрофата, безвъзвратно са загубени парите и времето, две нулеви години на най-бедната държава в европейската общност заради министрите, които са назначени“, каза Борисов.

Попитан как и дали скоро планира да управлява, след като прогнозите за България са сиви, Борисов отговори уклончиво, заявявайки, че българските избиратели ще решат кой искат да ги извади от кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews