Депутат от БСП: Ще правим "Южен поток", ЕК е подведена

OFFNews 04 юни 2014 в 07:45 5165 11

"Ще правим "Южен поток", защото той е много важен за България." Това заяви депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев в интервю за Нова тв тази сутрин.

Изявлението му дойде на фона на настояването на Европейската комисия за спиране на проекта за газопровода. ЕК отправи искането си в писмо до България, което е първа фаза от наказателна процедура.

България е нарушила правилата при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък от газопровода "Южен поток" и Брюксел настоява за прекратяването на проекта, докато той не бъде изцяло съобразен с правилата. Срокът за отговор от София е един месец.

Според Явор Куюмджиев обаче Комисията е била подведена от ГЕРБ и Реформаторския блок и управляващите имали един месец не за да коригират нарушенията, а за да убедят ЕК, че всичко е законно и че проектът е много важен.

Обяснението на Куюмджиев за ставащото бе следното: "Става въпрос за много тежка геополитика, в която Русия трябва да бъде смазана. Защо ние трябва да бъдем потърпевши? Ние сме пълноправен член на ЕС, което значи, че имаме право да формираме европейска политика, да обясним на ЕК колко е важна този проект".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!