НС ще решава проблемите с недостига и високите цени на дървата за огрев с временна комисия

Йорданка Веселинова 16 ноември 2022 в 12:55 602 1

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Александър Дунчев в пленарната зала на Народното събрание

Депутатите създадоха временна комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за предстоящия отоплителен сезон.

Предложението на ПП мина с пълно мнозинство от 166 гласа. Председател на комисията стана Любен Иванов от ДБ.

Според предварителния анализ на ПП основната причина за недостига и растящите цени на дървата за огрев е липсата на механизъм за прозрачно планиране и реализиране на заявките и доставките на дърва за българските домакинства, както е налице и презапасяване. На местно ниво най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, в резултат на които едни домакинства са облагодетелствани спрямо други. Масови са случаите на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и на занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните превозни билети и касови бележки, твърдят вносителите.

Вносителите от ПП предлагат временната комисия да обследва и информация от репортажи по националните медии за подвеждане на гражданите на карловските села, които пострадаха от наводненията през летния сезон, че ще могат да получат безплатно дърва за огрев за предстоящата зима. От ПП заявяват, че ще представят и законопроект за справяне с горепосочените проблеми.  

Дебатите: Пълно единодушие, само "Възраждане" видяха причина за кризата в наложените на Русия санкции

Даниел Петров от "Възраждане" заяви, че недостигът на дървесина се дължи на наложените на Русия санкции заради началото на войната в Украйна. Той упрекна и "евроатлантическата тълпа" в парламента. В дуплика Искрен Митев от ПП го призова да предложи едно решение за разрешаване на кризата с дървата, а Петров му отговори, че това щяло да се случи ако България вдигне санкциите.

Мирослав Иванов от ПП заяви, че проблемът с дървата не се дължи на никакви санкции, а на незаконния добив и износ на дървесина. Бившият директор на Изпълнителна агенция по горите заяви, че високите цени за домакинствата идват от това, че стопанствата продават евтината дървесина на фирмите. Росен Костурков предложи комисията да заседава 60 дни.

Бившият министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков и настоящ депутат от БСП Иван Иванов коментира, че недостиг на дърва винаги има около избори. По думите му това не е случайност.

Албена Върбанова от "Демократична България" определи отоплението на дърва като "архаично". Тя обаче заяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи комисията и ще излъчи свои представители, за да гарантира, че дървесина няма да се добива от вододайни зони, че няма да се секат млади дървета, които по-късно да се продават на домакинствата.

Румен Йончев от "Български възход", че групата му ще подкрепи създаването на комисията. Той обаче възрази на дългата работа на комисията и заяви, че ако се цели постигането на реални резултати, то тя трябвало да вземе решения в бърз порядък, за да има решения преди Коледа.

Петър Чобанов от ДПС се обяви в подкрепа на предложението на ПП. Десислава Танева от ГЕРБ пък поиска комисията да не се политизира.

В края на дебатите служебният министър подкрепи предложението на Росен Костурков за по-дълъг срок на работа на комисията. От ГЕРБ поискаха тя да заседава месец, а в крайна сметка и от ПП се отказаха от удължаването на сроковете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови